Sammen med Testfakta har NAF testet totalt 15 sykkellåser. Forskjellene er store, forteller kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

– Det overrasker oss at mange av de billige låsene er like bra som de dyre. Her er det også innmari stor forskjell på hvor lang tid det tar å bryte de ulike opp. Lengst tid tok det å åpne låsen Perel, hele 60 sekunder, sier han.

– Og det er lang tid?

– Ja, i en slik test i hvert fall. Den dårligste tok det kun syv sekunder å bryte opp.

OVERRASKET OVER RESULTATET: Kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal.
Erik Norrud / Canon EOS 5D mk 2

Se alle resultatene lenger ned i saken.

Vinnerne og taperne

– Flere av låsene som ble testet kan enkelt brytes opp ved hjelp av en skrutrekker, de er også lette å klippe av med en boltesaks på få sekunder, fortsetter Sødal.

Clas Ohlson, som selger testens taper Asaklitt vridbar sykkellås, liker ikke resultatet.

– Dette er et resultat vi ikke er fornøyde med. Vår bøylelås til 199 kroner i samme merke ble testet av TV 2 med meget godt resultat, og vi forventet at denne modellen skulle gjort det bedre i denne testen. Jeg skal straks ta kontakt med våre innkjøpere slik at vi kan vurdere resultatet videre, sier kommunikasjonsrådgiver Camilla Tully i Clas Ohlson.

De beste sykkellåsene i testen ble Kryptonite Evolution 4 STD, Abus Granit Xplus og Tonyon 620032.

Sistnevnte er best i forhold til pris. Ulempen at den veier over to kilo, skriver testerne.

Dette ble resultatene:

BUNNPLASSERING: Det tok testerne kun syv sekunder å låse opp Asaklitt vridbar sykkellås.
NAF

Sykler for millioner stjeles

I fjor ble det meldt om tyveri av over 11.000 sykler, til en verdi av cirka 70 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge. I tillegg er det store mørketall.

– Det vil si at det forsvinner flere sykler i timen, døgnet rundt, året rundt, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige i pressemeldingen.

Kommunikasjonssjefen forteller videre at det lønner seg å tegne en verdigjenstandsforsikring, og legger til at dyre sykler må låses inne. Ved parkering ute bør man bruke to låser.

AVANSERTE METODER: En skrutrekker bankes inn i låssylinderen for å åpne den.
NAF