Stem på Bergens beste arkitektur

Hva er den mest imponerende arkitekturen byen har å by på? Leserne har nominert skjulte perler, stilige nybygg og ærverdige gamle bygninger. Her er finalistene.

Stem på din favoritt ↓

Hvem vil du avgi din stemme til?

Velg én kandidat i listen under, og avgi din stemme nederst på siden. Du kan kun stemme på én kandidat, og du må være innlogget for å kunne stemme.

Mariakirken

Byens eldste bevarte bygning og oppført før 1150, ifølge Bergen byleksikon. «Den lange historien er fenomenal», skriver en av BT-leserne som nominerer den restaurerte kirken. «Den har havnet litt i bakleksen og fortjener å hentes frem på nytt», skriver en annen. Kirken ble pusset opp i fem år, og åpnet i ny drakt i 2015.

Bergen rådhus

Arkitekten Erling Viksjø tegnet den omstridte mastodonten i 1953. 21 år senere var bygget oppført i sin særpregede stil. Nå er rådhuset pusset opp for en halv milliard kroner, og åpner dørene på nytt i sommer. «Dypt hatet og høyt elsket i den bergenske folkesjelen», heter det i en nominasjon. «På tide å gi vårt alles rådhus hederen det fortjener».

Konglen

I enden av lekeplassen på Fløyen, fire meter rett opp i luften, henger det som kanskje kan kalles en hytte. «Fantastisk tretopphytte», skriver BT-leseren som har nominert det som kanskje er byens mest spesielle overnattingstilbud. Den har sengeplass til to voksne og to barn og er tegnet av Utmark arkitekter. Konglen ble heist i luften høsten 2021.

Jernbanestasjonen

Et av byens ikoniske landemerker. Oppført i 1913, tegnet av arkitekt Jens Z.M. Kielland. Ifølge Bergen byleksikon er stasjonen den eneste fra denne tiden som fortsatt har den store toghallen i opprinnelig funksjon. Den ble fredet i 2003, og er restaurert en rekke ganger, senest i 2017. «Kombinerer gammelt og nytt på en kledelig måte», skriver en av innsenderne.

Humaniorabiblioteket

Universitetsbiblioteket flyttet i 1961 inn i bygget tegnet av Kåre Kvilhaug og Jo Svare. Biblioteket er påkostet av J. L. Mowinckels rederi til minne om statsminister Johan Ludwig Mowinckel. Bygget er rehabilitert i 2005 og fredet i 2014. «Et gjennomført flott bygg med ulike byggematerialer som passer godt sammen», skriver en BT-leser.
Velg en nominert å stemme på.