Bergens beste håndverker: Dette er finalistene

BTs lesere kårer Bergens beste i ti ulike kategorier denne sommeren. Her er de fem håndverkerne juryen har plukket ut.

Håndverkere er både fagfolk og servicepersoner. Hvem har gjort en ekstra innsats for at du har blitt fornøyd?
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Hvilken håndverker gir alt for at du skal bli fornøyd?

Det siste året er det mange som har pusset opp, bygget om eller fornyet hus og hjem på andre måter.

Her er årets fem finalister i kategorien Bergens beste håndverker.

  • Hvem er din favoritt? Stem på Bergens beste håndverker her.
1

«Alltid behjelpelig»

Lisbeth Solheim har både glassverksted og rammebutikk på Møhlenpris. Hun er en av få håndverkere som er igjen i sentrum. – Jeg tror folk setter pris på å komme inn og se hvordan vi faktisk jobber.

Navn: Lisbeth Solheim
Yrke: Glassmester hos Hele Ruter

Juryens begrunnelse: «Dette er en kvinne av stål i et lite og mannsdominert fagfelt. Hun tok over firmaet etter sin far og kollegaen John-Åge Carlsen, og holder til i lokalene til det tidligere apoteket på Møhlenpris, i Wolffs gate 5. Hun tilbyr innramming i høyeste klasse, og er alltid behjelpelig om det så gjelder å jobbe noen ekstra timer her og der, eller hjemlevering til dem som ikke har mulighet til å hente selv.»

Lisbeth Solheim, glassmester


– Nå ble jeg overrasket. Jeg har jo lest om kåringen, men jeg kom aldri så langt til å nominere noen. Tenk at noen har nominert meg, sier Lisbeth Solheim.

Hun har tatt over glassmesterbedriften av sin far og kollegaen John-Åge Carlsen, som startet opp i 1976. Siden tusenårsskiftet er det Solheim som har stått for driften, med verksted i det som tidligere var et apotek.

– Nå er det bare jeg som jobber her. Jeg tror folk setter pris på en nisjebedrift i sentrum hvor man faktisk kan komme inn og se verkstedet og snakke med dem som gjør jobben.

2

«Pålitelig og kreativ»

Her gjør tømrer Kjell Haugland vedlikeholdsarbeid på et borettslag utenfor Bergen. Jobbene er både store og små. – Hvis jeg trenger flere folk, leier jeg med meg en tjommi.

Navn: Kjell Haugland
Yrke: Tømrer i Haugland bygg og vedlikehold

Juryens begrunnelse: «Denne nominasjonen sies å ha sittet langt inn for en av kundene, for hen ville egentlig ikke dele hemmeligheten med flere: Kjell Haugland må være den beste tømreren i Bergen i vår tid! Han har de siste ti-tolv årene vært fast inventar på Framnes gård, der han hver sommer har hatt oppdrag med vedlikehold av gamle nedslitte fjøs. Han har lagt nye tak og snekret flotte, nye løsninger på mange bygg. Til tross for lang ventetid, finner han plass til små oppdrag som kunden setter stor pris på. En håndverker som både kan tenke lure løsninger, og er pålitelig og kreativ.»

Kjell Haugland, tømrer


– Det er viktig for meg å gjøre det likt for alle, enten jobben er stor eller liten. Jeg prøver å være nøye.

Haugland jobber ikke med nybygg, men utfører vedlikehold på privathus og borettslag.

– Jeg holder hus i stand, enten det er tak, vegger eller vinduer. Det handler om å ha god dialog og finne en løsning sammen med kunden.

3

«Arbeid i toppklasse»

Her er Anne Kristin Kalvik er på vei fra en jobb til en annen. Malerjobben tar henne rundt hele Bergen og Hordaland.

Navn: Anne Kristin Kalvik
Yrke: Maler i Hordaland malerservice

Juryens begrunnelse: «Anne Kristin Kalvik er hyggelig og hjelpsom, imøtekommende og dyktig i sitt fag. Hun utfører nøyaktig og fint arbeid, og er pålitelig i alle sammenhenger – kommer som avtalt, alltid presis. I tillegg til å levere arbeid i toppklasse har hun et godt humør som smitter på kundene.»

Anne Kristin Kalvik, maler


– Jeg gjør bare jobben min, men ingenting er kjekkere enn å bli nominert til noe sånt. Hvis kunden er fornøyd, er jeg fornøyd.

Kalvik har ikke angret på at hun gjorde comeback i maleryrket etter ni år som lærer i malerfag på Årstad videregående skole.

– Det har jeg ikke angret på. For tre år siden slo jeg firmaet mitt sammen en annen maler, det er kjekt å ha en å spille ball med.

4

«Enestående engasjement»

Her utfører Fred Risberg maling på den gamle Latinskolen i Bergen. Han trives med å forvalte bergensernes bygninger.

Navn: Fred Risberg
Yrke: Maler i Bergen kommune

Juryens begrunnelse: «En maler fra Etat for bygg og eiendom i kommunen som gjennom hele museumsprosjektet på Gestapohuset har vist et enestående engasjement og ytt ekstra innsats med kunstnerisk finesse. Da den planlagte åpningen nærmet seg med stormskritt, jobbet han ekstra og gjorde en imponerende innsats for å få det ferdig. På sin egen 50-årsdag sto han og malte, alene i Gestapos gamle husfengsel. En av de involverte i prosjektet hadde glemt å slå av en av utstillingens lydeffekter, slik at Fred måtte høre på «drypp-lyd» (effekt som refererer til kinesisk vanntortur), i timevis mens han arbeidet.»

Fred Risberg, maler


– Jeg føler meg privilegert og får masse kjekke jobber. Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag.

Risberg forteller om jobber der han må være kreativ og bruke hodet, blant annet flere restaureringsoppdrag.

– I det siste har jeg for eksempel hatt jobber både på Kode og det nye Gestapomuseet. Vi ivaretar jo bygningene til Bergens innbyggere. Mottoet vårt er at vi skal gjøre bergenserne stolte.

5

«Like aktiv som i 1974»

Johan Eek-Larsen har jobbet som elektriker siden 1960. I 50 år har han drevet sitt eget firma. – Jeg holder på så lenge kundene vil ha en gammel sjabais som meg.

Navn: Johan Eek-Larsen
Yrke: Elektriker i Eek-Larsen elektro

Juryens begrunnelse: «Johan Eek-Larsen driver sitt eget elektrikerfirma i Bergen sentrum. Her er det snakk om en gammel traver som har bikket 80 år, som for en av kundene fremstår som like aktiv som da de brukte ham for første gang i 1974. Han har sine faste kunder i sentrum. Han er alltid blid og har alltid noen oppløftende ord i ermet.»

Johan Eek-Larsen, elektriker


– Jeg er fæl til å prate, men nå mistet jeg munn og mæle. Jeg føler meg ydmyk over å være nominert til Bergens beste håndverker, sier Eek-Larsen.

Med over 60 år bak seg som elektriker i Bergem, tror han man kommer langt med å være lojal og rettskaffen.

– Det er om å gjøre å ha fagstolthet. Og så prøver jeg å alltid være smilende og glad. Gjør man en god jobb, får man også mye hyggelig tilbake.

Publisert: