Bergens beste underholdning: Dette er finalistene

BTs lesere kårer Bergens beste i ti ulike kategorier denne sommeren. Her er de fem underholderne juryen har plukket ut.

Underholdning kan være så mangt. Hvem skaper de beste underholdningsopplevelsene i Bergen?
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Hva er kulturopplevelsen fremfor noen – digitalt eller fysisk?

Mange kulturtilbud har måttet stenge ned. Men det har også kommet nye og kreative løsninger.

Her er årets fem finalister.

  • Hvem er din favoritt? Stem på Bergens beste underholdning her.
1

«Biff gir oss fantastiske filmopplevelser»

Festivalleder Tor Fosse har kontor på USF Verftet. Dette blir det 22. året i både festivalen og Fosse sin Biff-karriere.

Navn: Bergen Internasjonale Filmfestival (Biff)
Kort oppsummert: Siden 2000 har festivalen satt opp dokumentar- og fiksjonsfilmer på flere visningssteder i Bergen.

Juryens begrunnelse: «Biff gir oss fantastiske filmopplevelser og formidler blant annet viktige dokumentarfilmer til tusenvis av skoleelever hvert år. I tillegg har de en rekke arrangementer og samtaler med filmskapere og skuespillere i løpet av festivalen. Hver høst kan bergensere og tilreisende treffe hverandre i og utenfor kinosalene og dele gode filmopplevelser, håndplukket av Biff.»

Tor Fosse, festivalleder


– Vi regner oss som den største filmfestivalen i Norge og har et bredt program, så en slik nominasjon synes jeg er utmerket å få, sier festivalleder Tor Fosse.

Særlig fremhever han skolesatsingen til festivalen.

– Vi har hatt stor suksess med elevbesøk. Vi prøver også å ha med dem som medvirker i filmene på festivalen. Den begeistringen vi møter når elevene treffer de som har laget filmene, er fantastisk. Dessuten er det filmer med mening. De handler om miljø, klima, menneskerettigheter – ikke bare fjas.

2

«Spilleglede, energi og et godt samhold »

I hele sommer skal Fyllingsdalen teater ha forestillinger på Fløyen. Her fra en prøve på forestillingen «Hekseringen».

Navn: Fyllingsdalen teater
Kort oppsummert: Familieteater i Fyllingsdalen, med hovedvekt på barn og ungdom som målgruppe.

Juryens begrunnelse: «Fyllingsdalen teater underholder både barn og voksne gjennom sine oppsetninger, teaterskolen og sirkusskolen. Forventningene, spenningen og lukten av popkorn som møter deg i det du går inn døren på det lille teateret er til glede for mange. Det magiske, lille huset i Fyllingsdalen rommer mye spilleglede, energi og et godt samhold mellom små og store, profesjonelle og amatører. Til tross for pandemien har de det siste året satt opp flere teaterstykker – både inne og ute, som Ulverock, Hekseringen, Mormor og de åtte ungene, og Annie. I sommer blir det uteteater på Fløyen».

Ane Berentsen, dramaturg og produksjonssjef


– At noen har foreslått oss til Bergens beste underholdning er utrolig gøy. Jeg tar det som et tegn på at det vi driver med er bra.

Ane Berentsen og kollegaene gjør seg klare til sin mest aktive periode noensinne, med forestillinger på Fløyen hele sommeren.

– Vi har stor spredning i alder på de aktive og vi blander amatører og profesjonelle sammen. Bare i sommer har vi både 5-åringer og 80-åringer i rollene. Det skaper et fantastisk mangfold.

3

«De holder et svært høyt nivå»

BFO kombinerer det historiske med fremtidens musikkformidling. Det siste året har de streamet mange av konsertene sine digitalt.

Navn: Bergen Filharmoniske Orkester (BFO)
Kort oppsummert: Symfoniorkester med 250 år lang historie.

Juryens begrunnelse: «De holder et svært høyt kunstnerisk og musikalsk nivå, også internasjonalt. De tilbyr et bredt program av opplevelser for et stort spekter av målgrupper. De jobber for god «ettervekst» i form av BFO Ung, og gjennom sine kor og det tette samarbeidet med Edvard Grieg Kor og Bergen Nasjonale Opera m.fl. Bergen har all mulig grunn til å være stolt av sitt filharmoniske orkester.»

Bernt E. Bauge, administrerende direktør


– Vi setter pris på å bli satt pris på, enten folk har opplevd oss i Grieghallen, ute, på sommerkonserter eller andre steder.

Den siste tiden har BFO tilbudt mange av konsertene digitalt. Det vil imidlertid ikke erstatte de fysiske opplevelsene.

– Å oppleve et filharmonisk orkester i full utfoldelse, kan ikke sammenliknes med noe. Det fysisk vibrerer. Men vi er allsidige og henvender oss til mange publikumsgrupper. Vi bærer fortiden med oss, men driver også med fremtidens musikkformidling.

4

«Han har lyst opp hverdagen»

Det siste året har komiker Christoffer Schjelderup tilbrakt mye tid i boden. Bodshowet ble raskt en digital hit da pandemien brøt ut.

Navn: Christoffer Schjelderup (43)
Kort oppsummert: Standup-komiker fra Fana, som gjennom pandemien har underholdt med standup-show fra boden.

Juryens begrunnelse: «Christoffer Schjelderup er komiker og underholder oss vanligvis gjennom sine standupshow og podkasten «Skamfrelst». Når vi ikke har kunnet oppleve humor med venner, familie og kolleger på en tradisjonell humorscene, har han lyst opp hverdagen for mange med sitt gratis og digitale, daglige (!) «Bodshow» som har blitt streamet på Facebook, Youtube og Twitch. Seerne ser ut til å ha hatt stor glede av dette interaktive showet som har hatt mange kjente gjester siden det startet i mars 2020. Han har også arrangert drive in-standup og et eget show på kino.»

Christoffer Schjelderup, standupkomiker


– Jeg håper jeg har en egen greie på gang. Nå har jeg liksom funnet min ting. Men jeg prøver jo bare å være morsom. Det er kjekt at også andre liker det.

Komikeren har det siste året blitt kjent for sitt digitale Bodshow. Han er glad for å være nominert i kategorien Bergens beste underholdning.

– Det er rett og slett en stor ære.

5

«Imponerende kreativ samling med unge kvinner»

Fra v. Mathilde Marie Strønen Damm, Lovise Espeland, Selma Indine Strønen Damm og Cecilia Adelheid Strønen Damm startet Musikaljentene i 2013.

Navn: Musikaljentene
Kort oppsummert: I løpet av ni år har gruppen satt opp tre egenskrevne musikaler i Bergen: «Julens magi», «Marerittet» og «Gaten vår».

Juryens begrunnelse: «Musikaljentene er en teatergruppe bestående av fire unge kvinner mellom 17 og 20 år, som produserer egne familiemusikaler. Siden 2012 har de produsert tre musikaler som de har skrevet selv. Først ut var julemusikalen «Julens magi», etterfulgt av Halloween-forestillingen «Marerittet». I sommer er de igjen aktuelle med musikalen «Gaten vår» på Fana kulturhus og Siljustøl. En imponerende kreativ samling med unge kvinner og dyktige barneskuespillere som fortjener å bli løftet frem».

Cecilia Adelheid Strønen Damm, musikaljente


– Det er kjekt å bli sett for noe som vi legger så mye tid og sjel i. Det gir oss motivasjon til å fortsette.

De fire venninnene startet med et ønske om å lage en juletradisjon. Forestillingen «Julens magi» ble starten, og siden har de fortsatt.

– Det miljøet vi skaper, er det viktigste. Mange barn får oppfylt drømmen sin om å stå på scenen. Den spillegleden over å opptre for en full sal, spre musikkglede og skape egne historier er det fint å gi videre. Det blir nesten som et magisk miljø.

  • Hvem er din favoritt? Stem på Bergens beste underholdning her.
Publisert: