Bergens beste koronahelt: Dette er finalistene
BTs lesere kårer Bergens beste i ti ulike kategorier denne sommeren. Her er de fem koronaheltene juryen har plukket ut.

Hvem har hjulpet deg gjennom pandemien og lyst opp hverdagen i byen?
Pandemien oppleves som tøff for mange, men hvilken bergenser har utgjort en forskjell for deg?
Her er de fem finalistene.
- Hvem er Bergens koronahelt? Stem på din favoritt her.
«Et avgjørende tilbud»
Navn: Marianne Hole
Kort oppsummert: Hole driver Aktivt pusterom, et ideelt foretak som tilbyr støtte gjennom veiledning, motivering, trygge rammer og forutsigbare relasjoner.
Juryens begrunnelse: «Da resten av samfunnet stengte ned, valgte Aktivt pusterom med Marianne i spissen å trappe opp arbeidet for å hindre mer utenforskap og ensomhet blant sårbare barn, ungdom og eldre. De har tatt smittevern på alvor, samtidig som de har klart å arrangere sosiale leire og tilby fritidstilbud til barn og voksne, som har kunnet lære, leke og få kjenne på mestring. For forsterfamilier med barn og ungdom som har opplevd vold, omsorgssvikt og traumer, har det vært avgjørende å få en pause. For ungdommene har det vært viktig å få oppleve sosial tilhørighet osv, omsorg og mestring. Fosterfamilier har gitt uttrykk for at det har vært et avgjørende tilbud for å unngå at barn må flyttes. I Aktivt pusterom jobber det mennesker med et stort hjerte som gir mer enn villig av sin tid for å støtte barn og unge i en vanskelig tid. Flere ungdommer har også hatt mulighet til å ringe, sende melding eller en snap om ting var vanskelige.»
Marianne Hole
– Noen ungdommer nevnte for meg at jeg var nominert, men jeg hadde faktisk glemt det. Det er mange helter i denne pandemien, så nominasjonen gjør meg rørt.
Hole driver organisasjonen Aktivt pusterom som jobber for mental, fysisk og sosial helse i lokalbefolkningen.
– Vi har stått på mer enn vi pleier. Det har vært viktig å være til stede og fleksible for de familiene som har hatt det ekstra vanskelig den siste tiden. Folk har sagt til meg at det ikke hadde gått hvis ikke vi hadde vært der, det er givende å høre.
«Et godt tiltak for å kjempe mot ensomhet»
Navn: Lise-May Sæle
Kort oppsummert: Startet ordningen «Koronahjelpen» for medstudenter i isolasjon og karantene.
Juryens begrunnelse: «Lise-May Sæle gikk i bresjen da Norges Handelshøyskole (NHH) fikk koronautbrudd høsten 2020. Da mange medstudenter plutselig måtte i karantene, startet hun ordningen «Koronahjelpen». Her fikk studenter i karantene og isolasjon tilbud om støtte og hjelp til å handle. Senere på høsten startet hun tiltaket «NHHS blir kjent», som matchet studenter slik at de kunne gå på tur eller kafé sammen. Et godt tiltak for å kjempe mot ensomhet og jobbe for bedre psykisk helse.»
Lise-May Sæle
– Fjoråret var heftig, men givende. Utrolig stort at innsatsen man har lagt ned blir lagt merke til.
Sæle meldte seg som pleieassistent, men jobbet mest med studenter. Det gikk i alt fra matching av ensomme studenter, til handling av varer, fadderuke og digitale arrangement.
– Det føltes riktig å gjøre noe. Mange kjente på ensomhet eller trengte praktisk hjelp, jeg håper summen av tiltakene traff noen av dem som trengte det.
«En helt og et forbilde»
Navn: Hossein Tehrani
Kort oppsummert: Intensivsykepleieren har den siste tiden jobbet på koronaklinikken og som leder for vaksineprogrammet i Bergen kommune.
Juryens begrunnelse: «På kun fem dager bygget Tehrani på imponerende vis opp Koronaklinikken. I januar var han essensiell i arbeidet med planleggingen av vaksineringen og nå jobber han som enhetsleder for vaksinasjonen. Han møter alle ansatte på en slik måte at de føler seg viktige og at de er en del av noe større. Tehrani er opptatt av at de er et team og kommer med ofte med skryt. En virkelig helt og forbilde for alle i prosjektet. Når Tehrani reiser rundt på alle stasjonene, tar han seg tid til å snakke med innbyggerne for å gratulere dem med vaksinen.»
Hossein Tehrani
– Bare å være en av fem finalister føles veldig ærefullt. Jeg er stolt og fikk helt gåsehud da jeg fikk vite det.
Tehrani har ledet vaksinestasjonene i Bergen siden januar 2021. Før det var han avdelingsleder for Koronaklinikken.
– Det er givende å være med å bidra til å få slutt på pandemien og sørge for å vaksinere Bergens befolkning på en effektiv måte.
«Tilbød folk gratis hjelp gjennom pandemien»
Navn: Marius Wæhle Iversen
Kort oppsummert: 17-åringen tilbyr hjelp til dem som trenger det under pandemien.
Juryens begrunnelse: «17 år gamle Marius Wæhle-Iversen hengte opp lapper og satte inn en annonse på Finn.no for å tilby folk gratis hjelp til handling under pandemien. Gjennom hele våren og sommeren hjalp han en eldre mann med mange utfordringer, og de to fikk et godt forhold. Opplevelsen har vist en ung gutt at livet handler om mer enn bare det som skjer i ens egen lille boble.»
Marius Wæhle Iversen
– Jeg la ut en annonse på Finn om at jeg kunne handle for folk hvis de trengte det. Jeg fikk mye positiv respons, og egentlig mer respons på at jeg gjorde en god jobb enn fra folk som trengte hjelp.
Annonsen til Iversen ble populær. Wæhle Iversen ble til og med ringt opp av Finn for å få tips da de skulle opprette en koronahjelp-kategori.
– Jeg gjorde det bare for å være hyggelig med dem som ikke kunne gå ut selv. I starten av pandemien var det ingen ordninger for eldre i risikogruppen. Jeg handlet og hentet medisiner for en eldre mann, blant annet, som ikke hadde helse til å gå ut.
«Trofast gjennom hele pandemien»
Navn: Bussjåførene i Bergen (organisert i flere selskaper)
Kort oppsummert: Bussjåførene i Bergen, som har fraktet bergensere fra A til Å under hele pandemien.
Juryens begrunnelse: «Bussjåførene har kjørt trofast gjennom hele pandemien og har gjort det mulig å ha et liv utenfor egen husdør, også for dem av oss som ikke har egen bil. De har, som flere andre med kritiske yrker, ofret egen helse for at samfunnet skal kunne fungere.»
Ørjan Takle, representant for bussjåførene i Bergen
– Vi har vært på jobb som normalt siden første dag i pandemien. Folk har klappet for oss fra verandaene sine, men det er fint å bli lagt merke til nå også.
Takle trekker frem usikkerheten for hvordan viruset smittet i starten. De var glade da de fremste setene og døren foran ble stengt for passasjerer.
– Jeg synes sjåførene har taklet det over all forventning. Vi har jobbet aktivt med å holde rutene i gang. Vi har en høy snittalder på sjåførene med mange i risikogruppen. Det står respekt av innsatsen alle har lagt ned.
- Hvem er Bergens koronahelt? Stem på din favoritt her.