Bergens beste fjelltopp: Dette er finalistene
BTs lesere kårer Bergens beste i ti ulike kategorier denne sommeren. Her er de fem finalistene i kategorien fjelltopp.
Hvor finner du den beste fjelltoppen?
Bergens beste fjelltopp er den som gir deg mest glede og en fantastisk utsikt over Bergen.
- Hvilket fjell er byens beste? Stem her.
«Edvard Grieg sitt favorittfjell»
Navn: Løvstakken
Juryens begrunnelse: Løvstakken er byens nest høyeste fjell med 360-graders utsikt i alle himmelretninger. Man kan ta seg til topps fra mange ulike steder, eller vandre i flott terreng uten å gå helt opp. En leser skriver: «Man får en følelse av å være i villmarken, uten noe asfalt eller grusvei, og dessuten var det Edvard Grieg sitt favorittfjell».
Owen Westergård
– Når vi legger til rette, da kommer folk, forteller Owen Westergård. Han er styreleder i Bergens skog- og træplantingsselskab.
De har de siste årene brukt mye tid å på å utbedre stien fra Løvstakksiden til toppen. De har også sørget for en ny gapahuk på veien opp.
– En fin rasteplass å ta pauser på er også en del av turen.
Westergaard trekker frem de mange ulike veiene opp.
– Du kan ta «motorveien» opp forbi Jesus lever-steinen eller velge en av de mer lokale stiene fra for eksempel Gyldenpris, Melkeplassen, Fyllingsdalen, Langeskogen eller Bønes.
Uansett hvilken vei du velger, er det ganske bratt mot toppen. Følelsen av å være på en skikkelig fjelltopp, mener Westergård er en fordel.
– Du føler du er på en liten ekspedisjon – også blir du belønnet med fantastisk utsikt på toppen.
«Utsikten er magisk, spesielt ved solnedgang»
Navn: Ulskebjørn
Juryens begrunnelse: Litt bortgjemt fjell i Åsane. Fjelltoppen gir deg en fantastisk utsikt både mot havet og kulturlandskapet nedenfor. «Det krever litt å komme opp, men for en fantastisk utsikt når man endelig er fremme!», skriver en leser. «Utsikten er magisk, spesielt ved solnedgang», skriver en annen.
Thomas Ellingsen
– Det tar rett og slett litt pusten fra deg.
Slik beskriver Thomas Ellingsen følelsen av å komme på toppen av Ulskebjørnen. Han er styremedlem i DNT nærmiljø.
Fjellet er både et mål i seg selv og et godt utgangspunkt for lengre turer i Byfjellene.
– Fordelen er at du kommer deg raskt opp i høyden. Det tar rundt en time opp. Da kan du nyte utsikt over Jordalen, Eidsvåg og Byfjorden mot Nordhordland. Eller gå videre mot for eksempel Vikinghytten.
Det er flere veier til mål, blant annet fra Jordalen, Selvik og Rolland. En av dem passerer blant annet Stallane gård.
– Der er det en fin rasteplass, perfekt hvis du går med barn, sier han.
Fjellet er godt kjent for mange som bor i Eidsvåg og Åsane. Men for mange andre, tror Ellingsen at fjelltoppen er relativt ukjent.
– Du kan kalle det en semi-skjult perle. Ulskebjørnen er kortreist høyfjell.
«Bergen sitt svar på Mount Fujii»
Navn: Lyderhorn
Juryens begrunnelse: Fjellet ligger ved Liavatnet cirka fem kilometer sørvest for sentrum. Lyderhorn er starten på 7-fjellsturen. Bestigningen er forholdsvis enkel med utsikt i alle retninger, og fra toppen ser man helt til Sunnhordland. «Bergen sitt svar på Mount Fujii», skriver en leser. «Når jeg ser Lyderhorn, kjenner jeg meg hjemme», skriver en annen.
Ole Omar Larsen, styreleder Barnas turlag
– Lyderhorn er fjellet jeg har vokst opp med. Det er jeg nok litt farget av, sier Ole Omar Larsen, styreleder i Barnas turlag.
Han mener særlig en ting skiller fjellet fra de mange andre toppene i byen.
– Det er det av Byfjellene som ligger lengst vekk. Ingen andre fjell gir deg bedre utsikt over kysten og ut mot havet.
Fjellet egner seg både til raske treningsturer på ettermiddagen eller lengre opphold med overnatting, mener Larsen.
– Det er gode muligheter for å overnatte i både telt og hengekøye. Og du kan gå en rundtur på toppene rundt eller starte på syvfjellsturen hvis du vil gå lenger.
At fjellet er nærfjellet til mange, mener han er en stor fordel.
– Du kan gå til toppen fra alle sider, uansett hvor du bor rundt Lyderhorn. At folk har et fjell i bydelen sin er viktig. Og det aller beste er at det har en tydelig topp, det er umulig å bomme på den og du vet når du er oppe.
«En perle av et fjell»
Navn: Hausdalshorga
Juryens begrunnelse: Hausdalshorga beskrives som en litt skjult fjelltopp på Bontveit og ved foten av Gullfjellet. Området kalles «Mini-Besseggen» på grunn av en karakteristisk, small egg mellom Austefjellet og Hausdalshorga. «Skal man besøke et fjell man kanskje ikke har vært på før, så sjekk ut denne perlen av et fjell», skriver en leser.
Morten Holen
– Denne turen skiller seg i aller høyeste grad ut. Det er mini-Besseggen i Bergen, sier Morten Holen, administrator i gruppen Gullfjellets venner.
Hausdalshorga kan regnes som en del av Gullfjellmassivet, men er en skjult topp for mange. For å komme seg til topps, må man altså gå over en egg, derav sammenlikningen med Besseggen.
– Området er utrolig fotogent, veldig frodig og man går i mykt terreng. Du får følelsen av å være lang til fjells, for du ser nesten ingen veier eller bebyggelse, sier Holen.
Toppen kan nås fra både Gullfjellsiden og Bontveit. Og man kan kombinere turen med å gå til Livarden, Austefjellet eller Gullfjellet.
Området er stort og gjør at man kan gå for de populære stiene og møte folk – eller oppsøke mer ukjente stier og være helt for seg selv.
– Og selv om den ikke ligger så høyt, får du fantastisk utsikt mot sjøen og mot Os på toppen.
«Byens tak»
Navn: Ulriken
Juryens begrunnelse: Ulriken blir beskrevet som «byens tak» med en spektakulær utsikt. I nominasjonene trekkes det frem at fjellet er tilgjengelig for alle etter at den nye gondolen kom på plass. «Finnes det en bedre utsikt over Bergen?», spør en av leserne.
Amanda Haugland
– Det er en stor ære at bergenserne anser Ulriken som en av de beste fjelltoppene i byen, sier daglig leder Amanda Haugland ved Ulriken 643.
Haugland sier at de siste årene har handlet om å gjøre det høyeste av Bergens syv fjell enda mer tilgjengelig for både bergensere og andre.
– Sherpatrappene i Oppstemten har blitt veldig populære, med nesten 500.000 passeringer i året. Det er ganske heftig.
Og når du har kommet til topps, venter det belønning, mener hun.
– Her er det gode solforhold fra morgen til kveld. Solnedgangene er magiske, også må det være byens beste utsikt.
Ifølge Haugland er det de mange mulighetene som er det beste med Ulriken.
– Det er byens beste trimrom, samtidig som det er et sted du kan gå tur med barna, ta banen opp og ned med helgegjester eller ha det som et startpunkt for Vidden.
- Hvilket fjell er byens beste? Stem her.