Henrik J. Henriksen: Fra Kina med suppe
Halve verden spiser nudelsuppe. Hvorfor ikke resten?
Ifølge kinesisk mytologi skiller den kinesiske mannen seg fra usiviliserte folk, ville og barbarer, ved to spiseskikker: Han varmebehandler maten og spiser korn.
Å koke mat og dyrke korn er de mest grunnleggende forutsetningene for det moderne mennesket. Det kinesiske kjøkkenet er et av de aller eldste og største i verden.
Å komprimere det ned til noen få linjer er umulig. Likevel er det én ting som kommer til meg når vi snakker om kinesiske mat: nudelsuppen.
Nudlene kommer antakelig fra Persia
Men det er da de inntar Kina ved begynnelsen av vår tidsregning, at det tar av. Nye mølleteknikker gjorde det langt enklere å male kornet, og mange delikatesser kunne trylles ut av en deig med finmalt korn og vann.
På 300-tallet skriver den lærde Shu Hsi en ode til hvetedeigen og alt den brukes til, én oppskrift for hver sesong: Om våren spiser man fylte, dampede hveteboller, om sommeren flortynne pannekaker, hevede deiger skal settes til livs om høsten, og om vinteren er det tid for en dampende nudelsuppe!
- Les Henrik J. Henriksens oppskrifter lenger nede i saken.
Les hele saken med abonnement