Eksklusivt for A-magasinet: Amanda Gorman var 19 år før hun kunne uttale sitt eget etternavn

En ung poet kan komme langt med it-faktor og mektige politikervenner.

  • Helle Aarnes

Seks minutter, 709 ord, og Amanda Gormans liv blir aldri det samme.

Hun er 22 år og har nettopp trøstet Amerika:

«Det er håp», har hun lest for de fremmøtte på Capitol Hill. Det finnes fremdeles lys, og hvis vi bare samler oss, så kan også denne tunge tiden gå over.

Hun resiterer lyrisk, med nesten svevende fingre. Til A-magasinet røper hun senere at håndbevegelsene er et triks fra da hun slet med en talefeil. De hjalp henne å få ordene ut riktig. Det er bare tre år siden hun klarte å si «r».

Nå lyser hun nesten selv, med kanarigul Prada-kåpe og gullperler i de svarte flettene.

Idet hun går ned fra podiet, begynner hennes nye liv som fenomen.

Seks minutter i verdens søkelys. Slik så de fleste av oss Amanda Gorman for første gang.
– Håndbevegelsene hjalp mot talefeilen, forklarer Gorman til A-magasinet. For tre år siden klarte hun ikke å si «r».
Amanda Gorman (22) leste dikt. Lady Gaga (34) nailet nasjonalsangen. Joe Biden (78) ble president.
«A skinny Black girl descended from slaves and raised by a single mother can dream of becoming president». Med Obama-paret og mamma Joan Wicks.

Selvsikkerhet og mektige politikervenner

I minuttene etter presidentinnsettelsen omfavnes demokratenes nye darling. Der og da finnes ikke korona: Det er klem fra Michelle Obama, foto med Barack, skryt fra Hillary, Bill og Biden og high fives med Lady Gaga. På en tynn finger, et lite fuglebur i gull: en ring fra Oprah Winfrey.

Jo visst er hun ung. Men hun har det de trenger akkurat nå. Det gir henne et skjold av mektige venner, it-faktor og bemerkelsesverdig selvsikkerhet.

Takket nei til 17 millioner dollar

Var det dikt? Var det slam? Var det rap, retorikk eller kanskje polemikk? Det var i alle fall full bingo. En poet med kommersielt potensial! En ung, svart kvinne attpåtil! Sosiale medier eksploderte, Gormans dikt suste til Amazons salgstopp, forlag verden over kastet de ellers så distingverte hanskene.

I Norge var auksjonen om rettighetene i gang dagen etter. Noen dager senere skrev bransjestedet Bok365 at «Gyldendal fikk Gorman», selv om «fikk» neppe var helt presist. Det var tross alt snakk om «en begavelse uten sidestykke», en som kan bli «stemmen til en generasjon og en bevegelse». For å si det med forlagets pressemelding.

Les hele saken med abonnement