Vi har glemt å servere kald fisk. Det må vi gjøre noe med.

Tungen må ikke rett i munnen, den kan godt avkjøles først.

Det er i grunnen litt trist at den kalde, tilberedte fisken har endt opp i glemselens og skammens kjøledisk. Kan det skyldes den posjerte laksen som har hjemsøkt koldtbordene gjennom de siste tiårene? Til og med jeg hadde glemt noe av styrken med retter av fisk, perfekt kokt, for så å avkjøles.

Har du gode råvarer og gjør det riktig, skjer det noe med konsistensen. Gi hele fisken en forsiktig varmebehandling, dekk den til, og la den ligge i fred. Da blir resultatet saftig og konsistensen fastere enn om fisken er varm, og de fine fiskefibrene oppleves helt annerledes. Kjøler du den ytterligere ned, til kjøleskapstemperatur, vil det lille som er av kollagen i cellesaften, delvis bli til gelé mellom fibrene. Og det gir en enda bedre munnfølelse.

Les hele saken med abonnement