Frode Thuen: Sex to-tre ganger i året

Nå vurderer han å skaffe seg en elskerinne. Vil konen forstå ham om det blir oppdaget?

Foto: Åshild Irgens

  • Frode Thuen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Les svaret fra Frode Thuen lenger ned i saken:

Jeg er en mann i slutten av 40-årene som lever i et ekteskap hvor seksualiteten mer eller mindre har opphørt. De seinere årene har vi hatt sex et par-tre ganger i året – i beste fall, og jeg har vanskelig for å se for meg at vi kommer til å bli mer lidenskapelige sammen i fremtiden. Det er mer sannsynlig at sexlivet forsvinner helt. For det er bare jeg som tar initiativ, og hvis jeg ikke gjør det, skjer det heller ikke noe. Og jeg merker at også min lyst har forsvunnet mer og mer, og på et eller annet tidspunkt så vil jeg nok gi helt opp.

For det er ikke veldig inspirerende å prøve å få min kone med på sex når jeg vet at hun ikke egentlig har lyst, og at hun bare gjør det for min skyld. Hun er da heller ikke veldig lidenskapelig de få gangene vi slår oss løs. Hun prøver nok å bli litt tent, men jeg merker at det er noe som holder henne tilbake. Hun får da heller aldri orgasme når vi har sex. Det har hun aldri fått.

Vi har levd sammen i snart 20 år, og sexlivet vårt har vel aldri vært veldig lidenskapelig, men det var i alle fall mer aktivt de første årene, frem til vi fikk barn. Etter det kom vi liksom aldri skikkelig i gang igjen. Jeg vet ikke hvorfor det ble slik, vi har snakket lite om sexlivet vårt, og de gangene vi har prøvd, er det blitt litt dårlig stemning. Vi er vel begge litt konfliktsky, i alle fall på dette området.

Jeg vil ikke skilles

Jeg har aldri vært utro mot min kone, og ikke i tidligere parforhold heller. Men nå vurderer jeg om det kan være aktuelt. Det er nemlig en dame på jobben som jeg tror er interessert, men foreløpig har jeg holdt henne litt på avstand. Samtidig som jeg også holder henne «litt på gress». For jeg er veldig usikker på hva jeg skal gjøre. Skal jeg prøve å innlede et forhold til henne bare for å få dekket mine seksuelle behov? Noe annen grunn er det i alle fall ikke, for jeg kunne ikke tenke meg å leve sammen med henne. Hun er ikke min type på den måten. Jeg har heller ingen ønsker om å bli skilt fra min kone. Vi har det tross alt bra sammen på alle andre måter. Også av hensyn til våre barn, vil jeg fortsette i ekteskapet.

Les også

Frode Thuen: Den som går, opplever også stor sorg

Skal jeg spørre henne?

Det jeg lurer på, er hva som kan skje dersom jeg faktisk innleder et forhold til denne kollegaen min, og min kone på et eller annet vis får vite om det. Hvor stor er sjansen for at hun da vil forlange skilsmisse, tror du? Hva er vanlig i slike situasjoner? Kan det tenkes at hun vil ha forståelse for det, siden sexlivet vårt er så dårlig? Av og til tenker jeg at hun kanskje ville bli glad for å slippe presset om å ha sex – siden det er hun som i utgangspunktet ikke har lyst på det. Hva tror du om det? Er det bare ønsketenkning fra min side? Og hva tenker du om å fortelle henne om denne kollegaen, og at hun antakelig har lyst til å ha sex med meg – ville det være helt forkastelig? Eller tvert imot hensynsfullt og ærlig?

Jeg føler jeg står overfor et dilemma hvor jeg er redd for å velge feil, og at jeg setter i gang prosesser som ikke er mulig å stoppe, og som jeg kan komme til å angre dypt på i etterkant. Her har jeg behov for noen gode innspill og råd!

Frode Thuen er professor i psykologi ved Høgskulen på Vestlandet. Foto: Stig B. Hansen

Frode Thuen svarer:

Du beskriver en problemstilling som jeg tror mange kan kjenne seg igjen i. Og de som har det slik, vil gjerne før eller siden vurdere muligheten for å dekke sine seksuelle behov utenfor parforholdet. Mange ender også opp med å være utro på et eller annet tidspunkt.

Du lurer på hvor stor sjanse det er for at din kone ville be om skilsmisse dersom du er utro og det blir oppdaget. Siden jeg vet lite om henne, er det naturligvis vanskelig å vurdere hvordan hun ville reagere, men det går an å si noe på et generelt grunnlag.

Ender som regel i krise

Og min erfaring som parterapeut og samlivsforsker, tilsier at hun sannsynligvis ville reagere sterkt. Utroskap som kommer for en dag medfører som regelen en alvorlig krise i parforholdet. I mange tilfeller, kanskje så mye som i halvparten av tilfellene, ender det også i et brudd. Enten fordi den bedratte part ikke ønsker eller klarer å legge utroskapen bak seg, eller fordi den som har vært utro selv velger å avslutte parforholdet og heller gå videre med utroskapspartneren.

Har du et spørsmål om relasjoner? Skriv til Frode Thuen. (Bare henvendelser som blir brukt i denne spalten blir besvart.)

Publisert
  1. Samliv
  2. Skilsmisse
  3. Utroskap
  4. Frode Thuen
  5. Sex

Les mer om dette temaet

  1. Han lovet å ta ansvar hjemme da hun fikk lederjobb. Nå klager han på at hun bidrar lite.

  2. – Man kan ikke overlate kjærligheten til følelsene

  3. Frode Thuen: Hvorfor skaffer single kvinner seg barn med menn som ikke vil ha barn med dem?

  4. Hvor mye bør barnehageansatte gå inn i konflikter mellom to foreldre?

BT anbefaler

– Vi kan ikke gå fra kamp til kamp og si at vi leverte en hederlig innsats

Det butter voldsomt imot for Brann om dagen. 1–10 i målforskjell og null poeng er fasit etter sesongens tre første…

LES SAKEN