Kom igjen, nå skal vi to ta oss en liten handletur. Klart du kan vente med å kjøpe boblene du trenger til nyttårsaften og julefeiringen. Men du vet like godt som meg, at da er alle godbitene allerede plukket. Nå har vi armslag og valgmuligheter. Du kan plukke perlene du ennå ikke vet finnes og styre unna smakene som uansett ikke kommer til å gi deg større smaksopplevelse enn brus. For det finnes et hav av bobler der ute. Men ikke alle er verdt å bruke penger på. Hvordan navigere?

Det er faguttrykket vi skal bruke som kompass. Autolyse betyr rett og slett «duft og smak av gjær». Du husker sikkert at så snart vindruen sprekker og den søte mosten pipler ut, starter gjærcellene sitt ærefulle oppdrag. De spiser sukker og danner alkohol og gass. I vanlig vinlaging har ikke gassen noen funksjon for oss. På nyttårsaften derimot, vil vi veldig gjerne fange de boblene.