Én gang i tiden ble russiske erter servert til den fineste festmat. Prøv dem med posjert egg.

De er ganske bitre og smaker brent. Men blandet med smør og noen andre godsaker er de nydelige til lam.

Russiske erter er ikke lenger hverdagskost. Det har de riktignok aldri vært, men en gang i tiden var de celebre gjester ved finere anledninger. De ble servert til eksklusiv festmat – spesielt rype. Nå har det seg slik at ertene som ble tørket/bakt/røkt i ovner ved innhøsting i nabolandet, ikke var en spesielt ettertraktet råvare andre steder enn i Norge. Og det henger nok sammen med nære naboforholdet i nord. Og fortsatt er de såkalte russiske ertene nesten bare å finne her til lands.

I vår korte vekstsesong ble de karamelliserte, brune ertene byttet mot fisk, kjøtt og andre varer. Etter den russiske revolusjonen ble det slutt på denne handelen, men på 1930–40-tallet startet lokale aktører produksjon av russiske erter, og den foregår fortsatt.

Les hele saken med abonnement