For ti år siden var Edith utro mot kjæresten. Hvordan går det i dag?

Hva skjer med alle parproblemene Frode Thuen forsøker å løse i A-magasinet? Møt Edith som for snart ti år siden skrev til samlivsspalten. Den gangen var hun redd, fortvilet, usikker. Og utro.

  • Margrethe Zacho Haarde
  • Darling Clementine/byHands
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Det rare var at akkurat den dagen brevet mitt kom på trykk, satt jeg på flyet på vei til ham som jeg bedro kjæresten min med.

Kvinnen i slutten av 30-årene ler litt i telefonen. Ikke fordi utroskap er noe å le av, men hun må smile av hvor vanskelig alt var da, og hvor godt det ble til slutt.

Hun vil være anonym. A-magasinet har valgt å kalle henne Edith.

– Med tanke på barna mine må jeg det. Men jeg forteller gjerne. Jeg synes det kan være fint å vise frem at selv utroskapshistorier kan ende veldig godt. Og at selv ikke Frode Thuen heier på 100 prosent ærlighet.


Dårlig samvittighet

I 2011 skrev hun:

«Hei, Frode Thuen. Jeg har vært sammen med kjæresten min i cirka fire år, og vi er lykkelige sammen. Vi er i slutten av 20-årene og planlegger å leve sammen og stifte familie. Som andre par har vi støtt på utfordringer underveis i forholdet, men gjennom god kommunikasjon og vilje til å leve sammen har vi kommet oss igjennom det. Jeg elsker kjæresten min, men jeg bærer på en hemmelighet.»

Edith arbeidet en periode i utlandet, og der traff hun en mann hun ble tiltrukket av. Norge og kjæresten hjemme føltes langt unna, syntes hun. Og da et nært familiemedlem døde, trengte hun trøst. Trøsten ble litt vel hyggelig, og selv da hun ikke var lei seg lenger, fortsatte hun å treffe den andre mannen.

Klumpen i magen vokste, for dette var sånn hun bare hadde sett på film. Hva var det hun drev med? Og hva skulle hun si når hun kom hjem igjen?

– Jeg fortalte kjæresten min at jeg hadde hatt følelser for en annen, men det reagerte han egentlig ikke så mye på. Det var akkurat som om han ikke tok meg helt på alvor. Likevel fortalte jeg ikke hele sannheten, for jeg var sikker på at han da ville bli såret og forlate meg.

På denne tiden leste Edith samlivsspalten i A-magasinet hver fredag.

– Jeg har alltid elsket Frode Thuens spalte. Det er noe med å få et innblikk helt inn i kjernen av vanlige folks problemer. Hvordan tenker andre, og hva svarer psykologen? Men at jeg selv skulle skrive inn til ham? Aldri!

Likevel slo det henne plutselig at det var nettopp der hun kunne søke hjelp. Hun kom faktisk ikke på noe bedre alternativ.

– Jeg var så skamfull over det jeg drev med. Ikke engang moren min, som jeg har et så godt forhold til, turte jeg å snakke med. Og det å skulle finne frem til en psykolog i et annet land var også en helt uoverskuelig tanke.

Og ikke for det, Edith hadde ingen planer om å forlate kjæresten sin. Hun ville vite hvordan hun tryggest kunne komme seg videre sammen med ham.

– Den nye mannen og jeg passet overhodet ikke sammen, tenkte jeg, absolutt ikke min type. Vi snakket ikke engang samme språk.

Frode Thuen (59) er professor i psykologi, forfatter og forsker. Jobber ved Høskulen på Vestlandet. Driver egen parterapipraksis og er foredragsholder. Har skrevet en rekke bøker om kjærlighet, psykisk helse og parlivet. Spalten i A-magasinet har han hatt siden 2006.

Kan ikke spørre

Innlegget som kom på trykk for snart ti år siden, stilte følgende spørsmål i overskriften:

«Varer ærlighet lengst?»

– Jeg husker godt innlegget, sier psykologiprofessor Frode Thuen på telefon fra Bergen.

Thuen har svart på samlivsspørsmål i A-magasinet i 15 år. Han regner kjapt sammen:

– Det blir vel nærmere 700 brev og svar.

Denne gangen svarte han:

«Jeg tenker at ærlighet er et sentralt prinsipp når man lever sammen i parforhold. Og det er sikkert du og de fleste andre enig med meg i. Samtidig kan det i ethvert parforhold oppstå situasjoner hvor det å være helt ærlig kommer i motstrid til andre viktige hensyn. For eksempel at partneren blir såret, eller at det vil kunne skade forholdet.»

På tegningen har illustratør Tora Norberg tegnet to sider av samme ansikt, som en dobbeltsidig tegning. Kvinnen på den venstre siden åpner munnen og roper ut det hjertet er fylt av. På høyre side lukker hun den stramt igjen.

– Du gir ikke egentlig noe klart svar her. Er det en bevisst strategi?

– Nei, jeg prøver absolutt å gi folk konkrete råd. Men jeg har jo ikke anledning til å stille dem spørsmål. Derfor blir min oppgave, i mange tilfeller, å få mennesker til å løfte blikket og forsøke å bidra til å gi dem et grunnlag for selv å ta en veloverveid beslutning.

– Utroskap er kanskje en gjenganger uten fasit?

– Ja, utroskap, kommunikasjonsproblemer og tvil om hvorvidt man skal bli i forholdet eller ikke.

Skrev seg klokere

For vår kvinne på utenlandsoppdrag ble ikke Frode Thuens svar avgjørende. Da svaret kom på trykk, var kjæresten hennes blitt så lei av ambivalens og vingling at han hadde gjort det slutt med henne. Edith valgte likevel å holde sannheten for seg selv.

– Frode Thuen skrev én ting som gikk veldig inn på meg. Han skrev:
«(...) og det er ikke gitt at hundre prosent ærlighet er det klokeste, eller mest etisk høyverdige, alternativet.»

– Da tenkte jeg: Hva? Varer ikke ærlighet alltid lengst? Det er jeg blitt fortalt i hele oppveksten, og så kommer selveste Frode Thuen og sier at det er feil? Der fikk jeg en liten eksistensiell krise, ler hun.

Til tross for den lette forvirringen hadde Edith stor glede av å sette seg ned å tenke tingene ordentlig igjennom.

– Det å skrive seg gjennom egne utfordringer og å forsøke å formulere hva man tenker og føler, er terapi i seg selv. Jeg fant for eksempel ut at jeg kanskje ikke følte meg helt tatt på alvor i det gamle forholdet. Og gjennom prosessen ble jeg også mer klar over hvorfor jeg hadde vært utro.

For det var selvfølgelig ikke sant, som hun først hadde tenkt, at denne utenlandske mannen overhodet ikke var hennes type, for hun greide på ingen måte å få ham ut av hodet.

Tinderdate, ingen forskjell

Frode Thuen liker godt å høre hvordan det er gått med menneskene som skriver inn til ham.

– Jeg blir jo engasjert og er nysgjerrig. Mange skriver til meg i ettertid og forteller. Det oppfordrer jeg også til når jeg sender dem en e-post i forkant av publiseringen.

– Blir du aldri lei?

– Tjo, noen ganger, kanskje. Men samtidig elsker jeg å ha orkesterplass til et tverrsnitt av den norske befolkningens problemer. Det er kjempeinteressant. Ordet tinderdate dukket selvsagt ikke opp i spaltene for 15 år siden, men problemstillingene er likevel de samme.

– Edith opplevde deg som eneste mulighet til noen å snakke med. Tenker du over det, at det du skriver, kan være altavgjørende for noen?

– Ja, absolutt. Veldig mange mennesker som går med et eller annet problem over tid, føler selv at de «bruker opp» venner og andre rundt seg. Det er heller ikke alle som synes det er så lett å møte opp hos en psykolog. Noen ganger forstår jeg at her ligger det mer under, og at det er større problemer som skal løses. Da oppfordrer jeg alltid de som skriver, til å oppsøke annen profesjonell hjelp.

Mistet venner

I dag er Edith gift med den utenlandske flørten. Da det var slutt med kjæresten hjemme, reiste hun tilbake til den andre.

– Jeg kunne ikke glemme ham. Og skjønner at det var en grunn til det. Det skulle være oss to.

De ble kjærester, reiste jorden rundt sammen, flyttet til Norge, giftet seg og fikk to barn. I dag er barna to og fire år og drar i mamma mens vi snakker med henne i telefonen.

– I retrospektiv kan jeg se at det å være utro er en forferdelig slitsom situasjon, fordi man konstant går rundt og holder på en hemmelighet. Selv om man velger ikke å fortelle for å skåne den andre, så tenker man på det hver eneste dag. Og når sannheten kommer frem, skal man være forberedt på at felles venner kan ta den andres parti. Det skjedde også for meg, og det var veldig sårt, selvfølgelig.

Hun tenker seg om, så sier hun:

– Likevel kan det kanskje være en trøst for dem som sitter i en vanskelig situasjon der ute, akkurat nå, at også utroskapshistorier kan få en lykkelig slutt. Det kan faktisk vise seg at det var en mening med det, sånn jeg er helt sikker på at det var for meg og de to andre involverte.

– Kjenner den gamle kjæresten din hele sannheten nå?

– Vi fortsatte å være venner etter at det ble slutt, og jeg antar at han la to og to sammen da han fikk vite at jeg hadde fått en ny kjæreste og hvem den nye kjæresten var. Men vi har aldri snakket ut om hva som egentlig skjedde. Og at jeg skrev inn til Frode Thuen, det har jeg har aldri fortalt ham.

Publisert
  1. Utroskap
  2. Parforhold
  3. Frode Thuen

Les mer om dette temaet

  1. Bør hun fortelle om den uskyldige flørtingen med en kollega?

  2. Psykolog Frode Thuen: – Dette får alle mine varsellamper til å lyse

  3. Et familietraume har påvirket broren. Nå reiser han ikke lenger hjem til jul.

  4. Under en krangel på fylla var han voldelig for første gang. Er det helt opplagt at hun bør gå?

BT anbefaler

Slik vil streik ramme Bergen: Her kan det bli stengt

To skoler kan bli helt stengt. Også sykehjem, helsestasjoner og bibliotek vil bli påvirket. Se listen.

LES SAKEN