EIGERSUND: Trollpikken i Eigersund.
A-Magasinet

Guide til Norges «trollpikker»

Noen har som mål å bestige alle landets 2000-meterstopper. Her er et annet alternativ.

Fjoråret var året da ordet «pikk» fikk fullt innpass i norske medier. Ikke fordi en vind av løsrivelse fra gammel høflighet blåste over landet. Nei da. Det skyldtes en stein på Sørvestlandet.

– Den heter Trollpikken. Et spektakulært skue, sa Kjetil Bentsen til TV 2. Sammen med en kamerat gikk han inn for å gjøre den frittstående, eh, steinen til turistattraksjon i hjemkommunen Eigersund.

Og resten er historie. Trollpikken ble kjent. Den ble kappet ned av vandaler, før den ble gjenreist og havnet i et lass av internasjonale medier. Dermed tok det ikke lang tid før andre lokalpatrioter landet rundt ville vise frem sitt eget hjemsteds, eh, stein. Og her er den endelig: A-magasinets turguide til norske trollpikker.

Satser tungt

Dette kan sikkert fortone seg som en useriøs artikkel. Men for noen er penisformede steiner både hverdag og jobb.

– Neste uke åpner vi kiosk på parkeringsplassen. Der blir det T-skjorter og capser og annet med Trollpikken på, sier Pål Thjømøe, daglig leder i nystartede Trollpikken SA som jobber for markedsføring og tilrettelegging av attraksjonen i Eigersund.

Forventningen er at mellom 40- og 70.000 turister besøker pikken i år. Ved parkeringen står infoplakater og annet som skal lokke turistene til å bli lenger og oppleve mer av distriktet Dalane, som i markedsføringen nå kalles «The land of Trollpikken».

Samtidig når det lokale engasjementet stadig nye høyder, seinest i form av utgivelse av barneboken «Gutten med trollpikken». Nei, vi tuller ikke.

Kraftig stake

Litt lenger nord langs kysten, i Bømlo i Hordaland, har de sin egen variant av mandig stein. Her tar de det mer med ro.

– 40.000 turister? Det hørtes voldsomt ut, sier Jostein Waage. Han havnet i diverse medier etter å ha postet bilde på Facebook av det Haugesund avis seinere skulle kalle Bømlostaken. – Meir potent enn dei fleste, skrev Waage om steinen som står rank og flott nær tettstedet Brandasund.

– Det har vært mange og kikket etterpå, sier Waage i dag. Han legger til at turiststrømmen likevel ikke er i nærheten av å være det samme her som i Eigersund.

– Men vi har faktisk flere trollpikker. Ute på Utslåttøy sør for Brandasund står en skikkelig svær en.

Trollkukens land

Når det gjelder konsentrasjon av slike steiner samlet i ett område, var finnmarkinger tidlig ute med å utrope seg selv til kongene på tuppen.

Måsøy, Kvalsund, Alta og Sør-Varanger er blant kommunene som kan skilte med egne potente kjemper i det en markedsføringskonsulent i fjor kalte «Trollkukens land». En av dem ligger på Reinøya utenfor Kirkenes.

– I en bukt på vestsiden av øyen. Den er flottest om du ser den fra sjøen. Da reiser den seg i all sin prakt, sier Bernt Nilsen, som også benytter sjansen til å nevne at området har mer å by på.

– I nærheten har vi Kjerringræva. Det er to jettegryter i fjellet som danner, ja, en spesiell form. Så her er det muligheter for en ganske så komplett opplevelse, humrer Nilsen.

Konkurranse til tross, i Eigersund tas tilveksten av steinpukker med stor ro. Pål Thjømøe mener at oppblomstringen bare markedsfører deres egen attraksjon enda mer.

– Jo flere trollpikker jo bedre, sier han.

Bildevisning

    GJENREIST: Trollpikken i Eigersund ble gjenreist etter å ha blitt utsatt for vandaler.
GJENREIST: Trollpikken i Eigersund ble gjenreist etter å ha blitt utsatt for vandaler.
Kjetil Bentsen

Trollpikken i Eigersund

Lokalt næringsliv vil gjerne plassere denne steinen i samme turistattraksjon-kategori som Prekestolen og Trolltunga. Den er kanskje ikke helt der, men likevel verdensberømt etter å ha blitt kappet av og gjenreist sommeren 2017.

For å komme til Trollpikken må du gå to lettgåtte kilometer på grusvei og sti fra parkeringsplass ved Sletteid utenfor Egersund. Ruten er tydelig skiltet hele veien. Landskapet er småkupert og byr på flott utsikt.

Bildevisning

    BØMLO: Bømlostaken.
BØMLO: Bømlostaken.
Jostein Waage

Bømlostaken

– Denne er lengre og fastere, sa Jostein Waage til NRK da han i juni 2017 argumenterte for at steinformasjonen i Bømlo fortjente mer oppmerksomhet.

Besøk staken ved å parkere på rasteplassen ved Brandasundbrua i Brandasund i Bømlo. Herfra er det delvis synlig sti de 500 meterne til rullesteinsstranden i Sildavikjo der staken står.

– Du må lete litt og se den fra rett vinkel, sier Jostein Waage.

Bildevisning

    FINNMARK: Trollkuken på Gosviktind.
FINNMARK: Trollkuken på Gosviktind.
Yngve Svendsen

Trollkuken

På Gosviktinden mellom Hammerfest og Alta står dette troll-lemmet. Steinen ble omtalt av Nettavisen som «Nord-Norges nye turistattraksjon» allerede i 2016, ett år før oppstyret med Trollpikken. Siden har den ikke blitt noen stor attraksjon, men ruver fortsatt trofast og støtt i terrenget.

Turen begynner ved havkanten. Herfra har vi 627 høydemeters stigning og 12–14 kilometers vandring foran oss. Start fra veibommen ved Porsa kraftverk og følg anleggsvei til Storvatnet. Derfra stiger vi mot Gosviktind. Trollkuken er to meter høy og ligger 100–200 meter fra toppvarden.

Bildevisning

    FINNMARK: Øya utenfor Kirkenes.
FINNMARK: Øya utenfor Kirkenes.
Bernt Nilsen

Offersteinen

Reinøya i Bøkfjorden utenfor Kirkenes har ikke bare én, men to trollkarer å vise til. Den mest kjente strutter over en bukt på vestsiden av øyen, like ved et torpedoanlegg fra krigens dager. Den har tidligere vært en samisk offerstein som ifølge gammel tro kunne besørge at gravide kvinner fødte gutter.

– Man kan oppleve den ved å for eksempel delta på en arrangert kongekrabbetur fra Kirkenes. De pleier å besøke steinen som aperitiff, sier Bernt Nilsen. Alternativt kan man komme hit med egen båt. Bukten ligger cirka femten minutters båttur fra Kirkenes sentrum.

Bildevisning

    UTSLÅTTØY: Penisformede steiner rundt om i landet er populære turistattraksjoner, som denne på Utslåttøy.
UTSLÅTTØY: Penisformede steiner rundt om i landet er populære turistattraksjoner, som denne på Utslåttøy.
Jostein Waag

Alternativer

Dette er bare noen av stedene der lokale ildsjeler har meldt inn at lignende, ranke steiner står:

På Lynghei i Sokndal rager en rett stein på rundt to meter.

På Holtaheia i Strand kommune i Rogaland ligger Holtapipen, en litt slappere variant av fallos.

Høyt over Skjelfjord i Lofoten strutter en utvekst mot himmelen.

På en strand utenfor Bjerkvik i Narvik peker en lett gjenkjennelig steinformasjon mot havet.

Nord for Hjelmsøya i Finnmark står Hjelmsøystauren, et rankt fuglefjell som sett med de rette øynene gruser de fleste konkurrenter når det gjelder størrelse.

widget-list