Vintergrønnsaker

Alt til sin tid.

En gang i tiden var vintergrønnsaker røtter, slik som selleri, gulrot og kålrot. De kunne ligge i kjelleren til godt utpå vårparten, selv om de ble litt bløte og utviklet både konsentrert smak og sødme. Knoller som jordskokken, og særlig en del potettyper, kunne klare seg helt frem til neste potet kunne graves opp.

Gresskar kan høstes til første nattefrost og tålte kjelleren helt til aspargesen tittet opp av jorden. Med den spiren kom etter hvert reddiker, nykål, blomkål, sukkererter, agurker, tomater og så videre. Sånne grønnsaker måtte nytes der og da.

Slik er det ikke lenger. Nå får vi alt mulig året rundt. Tilgjengelighet er likevel ikke den eneste grunnen til å kalle noe en vintergrønnsak. Med en bevissthet om hva som er vinterens frukter, kan man ta mer bærekraftige valg.

  • Les Henrik J. Henriksens oppskrifter lenger nede i saken.

Les hele saken med abonnement