Har alle andre det bedre enn deg i påsken? Det kan hende det bare ser sånn ut

Snikskryt, smålighet og skadefryd. Så kommer skammen.

  • Bjørn Egil Halvorsen
  • Kjersti Nipen

Først publisert påsken 2019

Alt stemmer. Du sitter der i solveggen på hytten med et glass vin eller øl etter en lang skitur. Glasset har du satt i snøfonnen, arrangert bitte litt på skjeve. I bakgrunnen – snødekte tinder som strekker seg mot en nesten koboltblå himmel. En bred stripe ettermiddagssol treffer en dråpe på innsiden av glasset og skaper et glitrende spill. Du føler deg brisen, ør og heldig, og det kribler i fingrene. Du gjør det eneste riktige. Du tar et bilde, deler det på Facebook og Instagram, og legger på en underdrivende, misunnelsesverdig hashtag.

#heltgreitpåhytta

Mens du smiler, sitter følgerne dine i lavlandet og viser deg finger'n over mobilen.

Påsken er høytid for en av de syv dødssyndene: misunnelse. Vi speed-dokumenterer ferielivet, og sosiale medier-feeder fylles opp av idyller og liksom-idyller, der avsenderens hensikt er åpenbar: å bli misunt.

Og i koronaåret 2021 er naget og sjalusien jekket ytterligere opp. De som har hytte, kan koble ut, frilynt i fjellheimen med bindløs munn og 200 steinkast til nærmeste nabo. I byen subber vi rundt med påskerebus i hånden og teller kvarter.

Så ja: Misunnelsen har gode kår, men vi presser ut en «like» på insta likevel. Greit å ha noe å gå på. Til sommeren kan rollene være snudd.

Les hele saken med abonnement