Kan du se for deg at du stryker hånden din over tung, sval fløyel? Sånn skal en grillvin kjennes i munnen. Sånn, det var den korte versjonen. Nå kan jeg gå løs på den som er litt lengre.

Ser du på hvilke rødviner som selger best i Norge, vil du oppdage at det er et ubehagelig stort sprik mellom dem og flaskene vinskribenter omtaler. Bestselgerne kjennes svære. De fyller munnen din med smak. De har ofte høy alkohol og en solid mengde sukker. De to faktorene bidrar ytterligere til en fyldig, duvende munnfølelse. Vinfolk derimot, priser ofte tandre rødviner som er lette i kroppen. Vi liker syre og sitronsmak i svelget. Vi liker snerp som tørker ut gommene dine, og leter etter detaljer der folk flest forlengst har svelget vinen og er i gang med slurk nummer to. Nå er det en mager trøst at de aller fleste som kjøper vin, stoler langt mer på vintips fra sin egen mor enn vinanmelderne. Undersøkelser Vinmonopolet har gjennomført, samsvarer med tall fra utlandet. Du skal faktisk vite en del om vin før du begynner å lese vinanmeldelsene. Så har du kommet så langt i artikkelen, er det bare å gratulere — du er en viderekommen vinsmaker allerede! Sånn sett kan det kanskje forklare at bestselgerne gjør det svært godt kommersielt selv om de får liten eller ingen drahjelp fra pressen. De representerer en stil som av kjennerne blir ansett som litt enkel og vulgær.