Min farmor visste alltid hvilke glass som skulle brukes til hva. Hun kunne enkelt fjerne flekker, pusset sølvet to ganger i året og hadde et eget skap med nystrøkne duker. Nå er husmorskole håpløst umoderne. Etikette er usexy. På en eller annen måte er det meningen at du skal lære deg alle triksene selv. Hvordan skjenke, hvordan velge vin, rekkefølgen, pausene, skålene. Men nå kommer gjestene snart. Vi rekker ikke lese boken. Så jeg har samlet snarveien her. Her er triksene som gjør deg til den perfekte vert.

Finnes det noe som setter feststemningen bedre enn et glass musserende? Legg flasken i kjøleskap frem til servering. Ikke skjenk opp for mange glass før gjestene faktisk står der. Da mister boblene piffen. Den korrekte måten å åpne på er å slippe korken forsiktig med et lite phiiiff. Blir du enda gladere av å sprette den i taket? Kjør på. Men ikke heng jordbær eller annet dill på glassene. Vinbønder har slitt for å fremskaffe den deilige smaken. Vil du heller ha jordbær-juice trenger du ikke champagne. Husk at det finnes mange bobler som er rimeligere enn Champagne. Både cava og crémant er bobler som er laget på samme metode som sjampis, men koster mindre. De egner seg også til maten etterpå, noe prosecco ikke har nok ryggrad til. Fungerer ellers godt til aperitiff og mingling.