Det var gøy så lenge det varte! Men nå er hverdagen her igjen. Fornuften. Budsjettene. Løftene om måtehold og restriksjon. Det hadde vært tøvete av meg å anbefale svindyre viner til helgekosen nå. Det er den slunkne lommeboken som trenger veiledning. Ukens viner har det til felles at de smaker dyrere enn de faktisk er. Hvordan kan jeg påstå det? Kan man egentlig smake hva en vin bør koste? Klart det! Faktisk er spørsmålet uhyre interessant å utforske. I de avsluttende eksamenene mine, var nettopp pris og kvalitet et sentralt spørsmål. Vi fikk viner i glasset vi ikke ante hva var. Likevel skulle vi ofte besvare spørsmålet om hva vinen kostet på det britiske markedet. Hvordan gjør man det? Er det vill gjetting? Vel, med tanke på strykprosenten er det tydelig at vi studentene ofte var helt på jordet. Men jeg skal gi deg noen av resonnementene som ligger bak.

Det er ikke rettferdig å sammenligne en vin til hundrelappen med en som koster det tredoble. Kvaliteten på druene som er brukt er av en lavere kvalitet. Jordsmonnet mindre bejublet. Fremstillingsmetodene rimeligere. Hvordan smaker du det i glasset? Jeg har kokt det ned til tre hovedpunkt du kan bruke når du øver deg hjemme.