• Se Ingvild Tennfjords vinanbefalinger lenger ned i saken

Innimellom, når katastrofetanker bygger seg opp, pleier jeg å berolige meg selv med forskningsrapportene fra Nova. Ungdommene som snart overtar stafettpinnen går mindre på fylla. De trener mer. Snakker fint med sin far og mor. Stjeler mindre og unngår kvalm. Og ja, vi vet at denne medaljen også har en bakside, der prestasjonsjag og perfeksjonspress også skal med i likningen. Men alt i alt må vi kunne si: Dette lover godt. Denne våren skal nye ungdommer ta steget over i den voksne verden. Er det ikke da en god idé at vi voksne plukker opp noen triks fra dem og velger alkoholfritt oftere? Da er du ikke bare med på å sette konfirmanten i sentrum. Du tar del i en stadig sterkere trend i Norge.

– Den økte interessen for alkoholfri drikke er svært synlig i salgstallene våre, sier Ann Kristin Bakkeng. Hun leder forretningsutvikling i Vinmonopolet og er den med mest kunnskap om hva som befinner seg i alkoholfri-hyllene.

Mye større utvalg

– Fra å være en marginal, ubetydelig kategori, ser vi nå at alkoholfri drikke selger langt mer enn champagne, sier hun.

Går du inn i vedtektene, kan du lese at Vinmonopolet faktisk er pålagt å tilby et sortiment av alkoholfri festdrikk. Lenge betød det alkoholfri vin. Eller «vin», som jeg straks kategoriserer det som. Alkohol gir mer enn prosenter i drikke. Det gir også smak og fylde. Tar du ut alkoholen av gjæret druemost, forsvinner også mye av innholdet. Som regel erstattes det av sukker. Det blir som å ta fett ut av rømme. Som å fjerne marmoreringen på biffen. For alle som har spist tørrstekt og magert svinekjøtt, er forskjellen åpenbar.

Derfor liker jeg å velge alkoholfrie smaker som ikke er et blekt substitutt for noe bedre. Prøv de smakene som er hva de utgir seg for å være. Heldigvis har vi tilgang til mye bra frukt i dette landet. Vårt kjølige klima gir for eksempel epler som er friske og krispe. Sånt er viktig når du plukker drikke til mat. Friskhet løfter fett i maten. Smaken av eple er så anvendelig at de alkoholfrie drikkene ofte blir solide allroundere. Trenger du enda et argument? Ta en kikk på prisen ...

Positiv spiral

– Hva tror du er årsaken til oppsvinget av alkoholfrie drikker?

– Antakelig skyldes det en helsetrend. Det blir rett og slett flere anledninger der det er naturlig å velge bort alkoholen. I tillegg ser vi en del forskningsresultater på endret drikkemønster hos de unge. De kan oppleve fylla som harry. Når salget øker, våkner leverandørene våre. De er offensive og utvikler virkelig gode produkter. Da våkner pressen, de skriver om alkoholfri-trenden som igjen får flere til å bli oppmerksomme på hva som finnes i hyllene, sier Bakkeng.

Har du en konfirmant i hus, har du nok å stri med. Stryking av skjorter og sortering av bordkort. Klare å fremsi en tale uten å bli for rørt. Samle familien rundt dette mennesket som snart skal vokse ut over seg selv. Heldigvis har du en ting krysset av listen. Lykke til!

Hjemmelekse

Alkoholfrie bobler står for en tredjedel av salget. Det er særlig ved de festlige anledningene flere ønsker å holde seg klar og edru.

Ingvild Tennfjords anbefalinger:

Askim Eplemost med fruktkjøtt, Norge

Pris: 31,90 kr (33 cl).

Varenr. 10487002. Basis, polkat. 4

La oss starte her, med denne lille flasken. At fruktkjøttet ikke er filtrert bort, gir den en mild, rund og lubben munnfølelse. Rett og slett herlig å drikke.

Edel Eplemost Gravenstein, Norge

Pris: 55,90 kr.

Varenr. 10486301. Basis, polkat. 1

Vi går opp i volum og intensitet. Gravenstein er en smak flere av dere bærer med dere fra barndommen. Og jeg elsker at smaken her er gjengitt så rent og autentisk. Virkelig et dønn sjarmerende drikkevalg.

Edel Eplemost med Solbær, Norge

Pris: 62,90 kr.

Varenr. 10486401. Basis, polkat. 3

Jeg er møkk lei eplemost, sa en gravid dame til meg. Jeg anbefalte henne denne. Solbærene gir den en helt annen karakter. Snus, og du får sommeren i fanget. Også svært anvendelig til koldtbord og småretter.

Kiviks Fläderblomstvin, Sverige

Pris: 49,90 kr.

Varenr. 468401. Basis, polkat. 2

Husker du hvordan hvite hylleblomster dufter? Du får en påminnelse her. Kivik har laget en blank og alkoholfri fruktdrikk med litt fizz. Aromatisk og søt uten å bli tung. Rett og slett veldig god.

Doz de Dauzanges Eplebobler, Frankrike

Pris: 69,90 kr.

Varenr. 3502801. Basis, polkat. 4

Eller hva med denne – epler tilsatt kullsyre. Myk og raus munnfølelse med en tydelig smak av eple. Denne velger vi ofte her hjemme når små og store har noe å feire sammen. Som for eksempel at helgen er startet og at livet slett ikke er så verst.

Sparkling Apple & Pear Williams, Tyskland

Pris: 62,90 kr.

Varenr. 2188801. Basis, polkat. 4

Vi tåler en boblevin til, ikke sant? Bruk denne til aperitiff. Tror ikke noen vil savne alkohol da. Liker at de har brukt en dæsj pærejuice som bygger ut smaken. Server avkjølt i glass med stett. Lyden av en kork som spretter og en konfirmant i sikte. Da har vi alt vi trenger.