LILLEHAMMER/OSLO: Sjur Røthe hadde ikke vunnet et individuelt verdenscuprenn siden 2015. Da vant han femmila i sesongavslutningen i Holmenkollen.

Men på lørdagens 15-kilometer friteknikk på Lillehammer, var det ingen som kunne hamle opp med vossingen. Didrik Tønseth var nærmest, men var seks sekunder for sen sammenlignet med Røthe.

Ingen klarte å slå 30-åringens tid. Dermed kunne Røthe innkassere en seier av det svært emosjonelle slaget.

Fikk OL ødelagt

For ting har ikke gått på skinner for Voss-løperen de siste årene. Forrige sesong fikk han OL ødelagt. Rett før jul i fjor ble han diagnostisert med Bekhterevs sykdom, som medfører stivhet i rygg og bekkenet.

Etter lørdagens triumf var det en synlig rørt Røthe som møtte pressen. Da antydet at han kunne ha lagt opp forrige sesong.

– I perioder i vinteren som var, så spurte jeg familien om det var noe poeng i å fortsette skikarrieren, sa han.

Røthe fortalte hvor mye familien betyr og har betydd for han. Dermed har det ikke vært noe gøy å legge ned tid og krefter for å bli «belønnet» med plasser langt nede på resultatlisten.

– Jeg har ikke lyst til å være en som bare er med. Jeg vil kjempe, slik som i dag.

Røthe virket både lykkelig og lettet, han innrømmet at seieren smakte litt ekstra etter all motgangen.

– Toppene bli jo ekstra store jo lenger man er i en dyp dal.

Visste ikke at han kunne vinne

Triumfen på Lillehammer var bare hans andre individuelle verdenscupseier, etter den nevnte femmilen i Holmenkollen i 2015.

Å rangere de to fant han vanskelig.

– I Kollen hadde jeg en ekstremt god følelse på slutten av løpet. I dag er det skikkelig sliteføre. På første runden tenkte jeg: «her må man ha bommet med skiene». Føret ga ingen god følelse. Sånn sett er det mer en jobbeseier i dag.

Differansene mellom konkurrentene var store. Det var hele 28 sekunder ned til Denis Spitsov på tredjeplass.

– Jeg visste ikke at jeg kjempet om seieren før siste runde.

Glad på lagkompisens vegne

Didrik Tønseth, som ble nummer to, trodde han skulle ta seieren.

– Jeg sovner litt midtveis. Åpningen var veldig gruppen, men så fikk jeg beskjed om at det gikk for sakte. Sjur var lur og snudde løpet der. Det kostet å ta ham igjen. Jeg hvilte for lenge, sa Tønseth.

Didrik Tønseth (til høyre) var glad på Sjur Røthes vegne.
JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Men han var ikke sur. Tønseth unnet lagkompisen seieren.

– Det er ingen jeg unner seieren mer enn ham. Han har slitt de siste årene, klarte knapt nok å stå opp under Tour de Ski i fjor, også står han her med seier, sa Tønseth til NRK.

Røthe har trent mye med Hans Christer Holund, Martin Johnsrud Sundby og Simen Hegstad Krüger i Oslo på vei tilbake til toppformen. Den lykkelige seierherren gjorde det tydelig hvor mye lagkameratene har betydd for at han

– Jeg mener at gutta på laget har hatt ekstremt mye å si for at jeg sitter her (som vinner, jou.anm.) i dag. Vi er en kompisgjeng på tur, unner hverandre suksess og vil hjelpe hverandre med å bli bedre.

– Enormt viktig

Han håper seieren kan gi hjelpe han med å bli tatt ut til femmila i vinterens VM i Seefeld.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum var full av lovvord om Røthe etter den store oppturen.

– I et lag er han enormt viktig. En lagbygger. Han kan sette seg ned og snakke med alle, sa Myhr Nossum til NRK.

Emil Iversen tok 7.-plassen, foran Simen Hegstad Krüger (8), Hans Christer Holund (9) og Martin Johnsrud Sundby (10). Johannes Høsflot Klæbo ble nummer 23.