TOBLACH/OSLO: Marit Bjørgen gikk inn til sin femte strake seier i Tour de Ski da hun vant torsdagens langløp i Toblach.

De 15 kilometerne ble unnagjort på 36.37,9, og dagen på kontoret forløp uten noen som helst form for problemer.

I mål var Bjørgen to minutter foran Heidi Weng. Therese Johaug kom inn til 3. plass, 2,51 bak suverene Bjørgen. Begge tapte sekunder underveis til den uslåelige.

Nå er Bjørgen historisk. Ingen har før vunnet fem etapper i en og samme Tour. Den som er nærmest er, nettopp, Marit Bjørgen. Akkurat som denne gang, vant hun i 2011/2012 fire etapper. Nå er tallet fem. Aldri før har noen vunnet alle syv etapper, men om hun klarer det får vi først svar på søndag. Da skal alt avgjøres med avslutning opp den fryktede alpinbakken.

— Jeg er sterk

— Det er fortsatt for tidlig å si om jeg kan vinne sammenlagt. Jeg tar ikke noe på forskudd. Det er to renn igjen som skal gåes, sier Bjørgen til NRK etter målgang.

Hun forteller om en bra dag ute i sporet.

— Jeg følte meg veldig bra. Alt føles veldig bra. Det er helt utrolig, egentlig. Jeg er sterk, har gode ski, og ser bare frem til neste bakke, sa hun da hun ble intervjuet på stadion.

I morgen er det hviledag, før det hele avsluttes i helgen.

— Jeg gleder meg til mandag. Da kan jeg slippe å være så nervøs. For jeg har vært utrolig nervøs hele uken, sier Bjørgen til NRK.

Ga gass fra start

Hun gikk alene ut fra skistadion i Toblach. Ut fra start viste Bjørgen at hun ikke hadde til hensikt å gå med håndbrekket på. Og det hadde hun ikke heller. For hun hadde beste tid.

Therese Johaug i aksjon på torsdagens langløp i Tour de Ski.
Richard Sagen

For Heidi Weng, som gikk ut halvannet minutt etter Bjørgen, tapte seks sekunder allerede inn til første passering etter 2,4 kilometer. Tapte gjorde også Therese Johaug, som gikk ut to minutter og 17 sekunder etter.Og slik fortsatte det til de svingte inn på stadion for siste gang.

For denne 15-kilometeren handlet om Marit Bjørgen fra start til mål.

I ensom majestet ute i løypen holdt hun farten oppe og avstanden til de to bak. Og nå er det kun et uhell som kan frata Bjørgen sammenlagtseieren i Tour de Ski.

— Jeg blir sliten jeg også. Men forskjellen nå sammenlignet med formen fra før jul, er at jeg klarer å jage på, å være på hugget. Jeg ser frem til å gå den siste bakken i toppform, kanskje opplevelsen blir bedre da, sa Bjørgen til norsk presse i Toblach før hun forlot stadion.