Den andre helgen i oktober fikk advokat Christian B. Hjort en av de mest berømte klientene han har hatt i sin karrière.

24 år etter at han var med på forsvarssiden for den dopingdømte kulestøteren Georg Andersen, ba Therese Johaug, verdens beste kvinnelige skiløper, om hjelp.

I over tre uker har Hjort jobbet med Johaugs sak. Han forstår at saken og skiløperens og tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksens forklaring gir grunnlag for mange spørsmål.

Men det er én ting han ikke forstår:

Advokat Christian B. Hjort.
Privat

— Hvis man tenker at det ikke er som Johaug og Bendiksen forklarer, hva er det da man tenker? At dette er en konspirert historie for å dekke over noe annet? Hvordan ser man for seg et sannsynlig hendelsesforløp på det? spør den erfarne finansadvokaten.Han fortsetter:

— De som ikke tror på Johaugs og Bendiksens forklaringer, må da mene at det finnes en annen forklaring. Hva tenker de konspiratoriske er forklaringen? Og da spør jeg: Er det sannsynlig at Bendiksen og Johaug i så fall har lagt en plan? Jeg tror de færreste vil mene det. Det har heller ingen støtte i de faktiske forhold i saken, mener Hjort.

- Det nøyaktige innholdet i samtalene

Hjort har sett alle spørsmålene som stilles til forklaringene. Senest i Aftenposten lørdag:

  • Hvorfor tok ikke lege Fredrik Bendiksen med medisin til Johaug da han reiste fra Norge til Italia, etter at hun hadde ringt ham tre ganger om munnsårplagene sine?
  • Han visste at hun ofte fikk munnsår, hvorfor hadde han ikke sendt en trygg salve med henne på treningsleiren?
  • Hvorfor ventet han i over ett døgn med å kjøpe noe til henne etter at han kom frem? Advokaten mener det er lagt for mye vekt på munnsåret i forklaringen som kom på pressekonferansen.
HAR STØTTE: Langrennsløper Therese Johaug på pressekonferansen etter at det ble kjent at hun er tatt for doping. Til venstre sitter kommunikasjonssjef i Norges skiforbund Espen Graff og tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen.
Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

— Det nøyaktige innhold i samtalene Therese hadde med Bendiksen før og etter at han kom til Italia kartlegges nå av Antidoping Norge. Hvilken foranledning han hadde for å lete frem eller ta med krem vil måtte vurderes på det grunnlaget, sier HjortHan er vel vitende om at klienten hans uoppfordret snakket om munnsår da hun fortalte sin historie på en pressekonferanse torsdag 13. oktober.

Hun sa:

«Det hele startet i Seiser Alm. Det var varmt og jeg fikk solstikk tredje dagen. Jeg forbrant undersiden på leppen mi. Jeg fikk store åpne sår. Det var veldig vondt. Det var stor smerte. Blant annet under måltidene begynte jeg å blø fordi det stoppet opp. Jeg måtte bruke serviett for å stoppe blødningene. (…) Jeg hadde vanvittig vondt».

Aftenpodden Sport: Fikk drapstrusler etter Johaug-kritikk - slaktes av Tjærnås

Mener historien har vært konsistent fra dag én

Hjort svarer benektende på om Johaug eller andre i det norske støtteapparatet kan ha kjøpt salven i Seiser Alm – altså stedet langrennslandslaget var før det reiste til Livigno.

— Historien hennes har vært konsistent fra dag én. Jeg finner heller ikke grunn til ikke å tro på det Bendiksen sier, selv om alle naturlig nok må spørre seg hvordan han kunne ta så feil av innholdet i kremen. Jeg ser likevel ingen annen forklaring som sannsynlig enn den Johaug og Bendiksen har kommet med, sier han.

Kan bli januar før saken kommer opp

Neste onsdag er det møte i påtalenemnda til Antidoping Norge. Det er de som først må fatte et vedtak om å påtale en utøver. Deretter skal det utarbeides en påtalebegjæring på grunnlag av det vedtaket.

Slik så leppen til Therese Johaug ut i Livigno.
Kurt Haugli

— Det legges ikke opp til at det skal bli fattet noe vedtak i det neste møte, sier Niels R. Kiær, prosessfullmektig for påtalenemnda. - Når vil et slikt vedtak gjøres?

— Vi arbeider så raskt som mulig, sier Kiær.

En eventuell påtalebegjæring skal deretter sendes til Norges Idrettsforbunds domsutvalg. Når det skjer, får utøveren tre uker på seg til å uttale seg.

Deretter vil en muntlig høring bli berammet av domsutvalget når de anser saken som tilstrekkelig opplyst.

Advokaten tror det kan bli januar før Therese Johaugs sak kommer opp i Norges Idrettsforbunds domsutvalg. Hjort mener at alle parter er tjent med en snarlig avgjørelse, men at behandlingen må være forsvarlig.

- Johaug synes det er helt jævlig

I mellomtiden sliter hans klient, suspenderte Therese Johaug, med hverdagen.

— Hun synes hele situasjonen er helt jævlig, sier Hjort.

Johaug vet selvsagt hva som står på spill. Hun kan bli utestengt fra idretten lenge.

— Hun vet at hun står overfor et strengt regelverk. De sentrale spørsmålene i saken er: Hva kan man kreve av en utøver? Har hun etter regelverket gjort nok?, sier Hjort, før han svarer på sitt eget spørsmål:

— Det mener jeg hun har. Vi har støtte i både idrettens egne rettskilder og tidligere praksis for at hun har gjort det som kan forventes av henne i en slik situasjon, sier advokaten.

Reagerte kraftig på FIS-presidenten

Han mener det er uttalelser og føringer i andre saker som har betydning for vurderingen av Johaugs sak, selv om det kan være avgjørende forskjeller.

FIS-president Gian Franco Kasper.
LEHTIKUVA / X00718

— Hver sak må jo behandles for seg, understreker Hjort, som reagerte kraftig da FIS-president Gian Franco Kasper lot seg intervjue av Dagbladet i helgen.Kasper sa: «Jeg har ikke bevisene foran meg, så de må nordmennene vise frem. Men normalt, om hun er skyldig, er det helt klart at hun burde få fire år. Det er det ikke noe spørsmål om».

Den mektige sjefen i det internasjonale skiforbundet sa også at FIS kommer til å anke en mild straff.

— Det er skremmende at en fremstående representant for idretten kan uttale seg slik om en sak som står foran en behandling i idrettens egne domsorganer. Jeg blir ganske skremt når man er underordnet et system med en slik leder. Heldigvis er det mange som har reagert på disse uttalelsene, sier Hjort.

Vil ikke svare om Seiser Alm

Johaug var i Seiser Alm da hun i flere dager på rad snakket med legen Fredrik S. Bendiksen om sine problemer.

Bendiksen møtte Johaug først fredag morgen 2. september, og var ikke i Italia dagene i forveien.

Johaugs advokat Christian Hjort har tidligere sagt til Aftenposten at Johaug ventet med å bruke noe krem på leppene til Bendiksen kom ned.

Gro Eide, pressesjef i langrenn.
Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

I to dager har Aftenposten bedt om å få snakke med landslagets fysioterapeut Torger Hansen, som var leder for det norske helseteamet under samlingen i Seiser Alm.Mandag var svaret fra Gro Eide, presseansvarlig for de norske landslagene mens de er i Val Senales, at han ikke vil snakke med mediene på grunn av etterforskningen.

Tirsdag var svaret det samme.

Olberg: Ikke fått informasjon

På spørsmål om hvordan Johaugs munnsår opplevdes i Seiser Alm, viser Petter Olberg, skiforbundets nye sjeflege og leder for helseteamet, til Bendiksens forklaring på pressekonferansen.

Han sier at han ikke vet noe om hva Torger Hansen eller noen andre i støtteapparatet gjorde for å hjelpe henne før Bendiksen kom ned.

-Jeg har ikke fått informasjon om hva som pågikk i de dagene i Seiser Alm, sier han.

Lege Fredrik S. Bendiksen har tidligere sagt til Aftenposten at han ikke vil kommentere Johaug-saken utover det han sa på pressekonferansen så lenge den er under behandling i Antidoping Norge og etterfølgende instanser.

Hør siste utgave av Aftenpodden Sport hvor Lars Tjærnås forklarer hvorfor han stoler fullt og helt på Johaug: