— Sjur Røthe mestrer alle distanser og har alle forutsetninger for å lykkes i Tour de Ski. Han kan være med og kjempe om å komme på pallen, men han er avhengig av litt flaks og at han er i kjempeform, sier Fredrik Aukland, kommentator i TV 2, og blant annet tidligere trener for Dario Cologna.

Lørdag 3. januar starter Tour de Ski. Røthe skulle egentlig droppe etappekonkurransen for å spare seg til VM, men har valgt å stille til start i Oberstdorf fordi han føler seg så sterk.

— Det blir spennende, men jeg tror det blir bra. Jeg føler meg litt opp og ned, noen dager bra, noen dager dårlig, men det skal gå greit å prestere stabilt i Tour de Ski. Jeg hadde ikke reist om jeg følte meg dårlig, sier Røthe.

Svakest på sprint

En av nøklene til å lykkes i den ukelange etappekonkurransen, er å være jevnt god hver dag.

En annen er å være sterk nok når toget går. Det er der Aukland setter et foreløpig spørsmålstegn ved 26-åringen fra Voss.

— Det siste kneppet for Sjur er å få enda bedre kapasitet. Han er rask og god taktisk i felt, men han mangler litt når de aller beste er i toppform og trykker til, sier Aukland.

Odd-Bjørn Hjelmeset har kanskje enda mer tro på Chris Jespersen enn Sjur Røthe i Tour de Ski.

— Sjur var god på Lillehammer, men jeg ble litt overrasket over 33.-plassen hans i Davos (like før jul). Chris har gryende form, og viste i Davos at han begynner å bli klar for Tour de Ski. Han er rå på alt, mener Hjelmeset.

Røthe og Jespersen har til felles at de er relativt svake på sprint, men sterke når det skal det konkurreres over en lengre distanse. Og ikke minst har de mye på lager i den siste avgjørende bakken i Val di Fiemme.

— Målet mitt er å komme på pallen. Men jeg har slitt litt med skøyteformen min i det siste. Jeg har hatt mye fokus på å bli bedre i klassisk, og det har kanskje gått litt ut over skøytingen, sier Røthe.

- Ikke like sterk som vanlig

Fredrik Aukland er spent på hva Jespersen fra Skånevik kan gjøre i Tour de Ski.

— Han har ikke vært så sterk som han pleier i starten av sesongen. Enten har han timet formen inn til Tour de Ski og VM, eller så er han ikke på samme nivå. Chris har vist at han kan være best i verden når han er på sitt kvasseste, men han må få det ut når det gjelder som mest, sier Aukland.

Landslagstrener Trond Nystad har tro på både Jespersen og Røthe.

— De er jevnt gode på alt, og det er det man trenger for å gjøre det godt i Tour de Ski. Begge to er helt klart gode nok til å kjempe om seieren, sier Nystad.