— Det er ikke billige ting som får gjennomgå, sier Håvard Lorentzen.

I det forferdelige været som var sist helg gikk det galt da Lorentzen skulle trene på Slåtthaug. For kontrasten til forholdene under VM i Calgary kunne knapt vært større. På isen på Bergens eneste kunstisbane var det blåst inn grus, og Lorentzen fikk skøytene sine ødelagt. Faktisk to ganger på en helg.

— Det er ikke store sandkorn som skal til. Stålet på skøytene er bare 1,1 millimeter bredt, så det er ikke mer enn et bittelite gruskorn som skal til. Kjører jeg over det med skøyten, så er de ødelagte, sier Lorentzen, som er en av verdens beste sprintere.

Skøytene blir ikke helt ødelagt av å bli skamfert av grus, men må slipes opp igjen.

FIKK ØDELAGT SKØYTENE: Håvard Lorentzens skøyter til 15.000 kroner ble ødelagt to ganger forrige helg på grunn av at det var grus på isen på Slåtthaug.
Håvard Lorentzen

Men det er dyrt utstyr som blir ødelagt. Skøytene som Lorentzen og kompis/lagkamerat Sverre Lunde Pedersen bruker koster rundt 15.000 kroner.— Det blir mange timer med sliping og lite trening når slikt skjer. Sverre og jeg får sponset stål av fabrikanten, men de yngre løperne får ikke det, og da kan det bli veldig dyrt når de må bytte oftere enn nødvendig. Nå er det på tide på få tak over Slåtthaug, sier Lorentzen.

Koster 200–250 millioner kroner

Hans Dankertsen er daglig leder i Fana, som holder til på den kommunale banen på Slåtthaug. Han vil ikke klage på kommunen, men sier værforholdene bare blir vanskeligere og vanskeligere med tanke på å drive skøyteidrett utendørs. Derfor er tiden overmoden for å få laget ishallen på Slåtthaug, som har vært på tegnebrettet i årevis.

FLERBRUK: Det planlagte isanlegget på Slåtthaug skal bli en storstue for mange idretter, etter planen. Det skal være hockey og andre isidretter midt inne i banen, og lengdeløp rundt. På siden blir det friidrettsbane.
Fana IL/Betonmast

Den store bøygen er som vanlig ikke ideer eller engasjement, men penger. Bergen kommune har svidd store deler av idrettsbudsjettene på Alexander Dale Oen Arena, og skøytemiljøet på Slåtthaug er overlatt til privat finansiering hvis hallen som nå er budsjettert til mellom 200 og 250 millioner kroner skal bli en realitet.— Det er investorer som er klare på at de er med på å finansiere ny innendørs skøytehall, og vi har skissene klare. Jeg tror også tiden er over for at kommunen skal sitte som eier av alle idrettsanlegg. Det er bedre at de som kan eiendom driver med det, at vi i idretten driver med idrett og at kommunen hjelper til og er leietaker, sier Dankertsen.

Det sittende byrådet i Bergen har signalisert at skøytesporten ikke kan vente at Bergen kommune skal betale for innendørs skøytehall.

Blir flerbrukshall

Fana planlegger byggestart i løpet av to-tre år, og at ny innendørs skøytehall står ferdig der det i dag er kunstisbane på Slåtthaug innen 2020. Men skøytehall er egentlig ikke riktig begrep. Planen er at det skal bli en flerbrukshall der andre isidretter som ishockey, curling, kortbaneløp og kunstløp også får plass. I tillegg til friidrettsbane på den ene langsiden, andre idretter og treningsstudio. Derfor har prosjektet fått arbeidsnavnet Bergen sport og issenter.

INNEN 2020: Håpet er at den nye ishallen skal stå ferdig innen 2020.
Illustrasjon: Betonmast

Inngangsbilletter for publikumsbruk, arrangementer og treningsstudio skal være med på å gjøre prosjektet økonomisk lønnsomt.— Det er utrolig viktig for oss at dette blir et folkehelseprosjekt som kan favne bredt, og som blir et samlingspunkt for Hordaland og et møtested mellom flere idretter. Vi tror at dersom unge blir introdusert for flere idretter, så vil de holde på med idrett lengre enn de gjør i dag, sier Dankertsen.

Suksess i Stavanger

Stavanger har hatt ishall siden 2010, finansiert av bystyret og de omkringliggende kommunene. Totalt har ishallen som også i Stavanger er en flerbrukshall for alle isidretter og annen sport kostet 315 millioner kroner.

— I fjor hadde vi 160.000 besøkende, og vi har økt hvert eneste år, sier Karton Nilsen, daglig leder for blant annet Sørmarka Arena, som ishallen heter.

Nilsens råd er at man i Bergen tenker flerbruk. I Stavanger har det kostet mye ekstra i etterkant å tilpasse ishallen til kommersiell aktivitet, blant annet.

Ulempen med hallen i Stavanger er at det ikke har gitt noen revolusjon når det gjelder mengden barn som snører på seg lengdeløpsskøyter.

— Hockeybanen er svart av folk, mens bare rundt 10 prosent av de besøkende bruker lengdeløpsbanen. Der er det glissent, sier Nilsen.