Først et gisp - deretter spontan applaus.

Slik reagerte tilskuerne på Gangneung Arena etter et historisk OL-øyeblikk mandag.

Mirai Nagasu (24) slo til med en trippel axel.

På 94 år med kunstløp i Vinter-OL har kun to kvinner klart det tidligere: Midori Ito i 1992 - og Mao Asada i 2010 - begge fra Japan. Legendariske Tonya Harding har også klart elementet, men Nagasu er den første amerikaneren som gjør det i OL.

– Å bli den første amerikaneren som lander en trippel axel i OL er historisk, og ingen kan ta det fra meg, sier Nagasu selv ifølge The Guardian.

Imponert Gjersem

Nagasus prestasjon hjalp USA til bronsemedalje i lagkonkurransen. Canada tok gull foran Russland.

Det var uansett Nagasu som alle snakket om i etterkant.

– Jeg er veldig imponert, sier Camilla Gjersem - som er én av Norges beste kunstløpere.

– Trippel axel er tre og en halv rotasjon. Det er veldig mange jenter som klarer trippel, men det krever ekstra mye å klare en halv rotasjon til. Det er mye vanskeligere, forklarer Gjersem, som selv satser mot VM i Japan neste år.

Kunstløper Camilla Gjersem er veldig imponert over Mirai Nagasu.
NTB scanpix

– Måtte gjøre noe helt spesielt

«Holy cowI» utbrøt den amerikanske kommentatoren etter Nagasus trippel axel.

Veien til internasjonal berømmelse har vært lang for Nagasu. Hun OL-debuterte i 2010 - men kom ikke med på det amerikanske laget til Sotsji-OL i 2014.

– For fire år siden, da jeg ble utelatt fra OL-laget, hadde jeg et ønske om å komme til OL igjen. Jeg visste jeg måtte gjøre noe helt spesielt, sier Nagasu.

Og trippel axel ble nettopp det for Nagasu - som har japanske foreldre.

Mirai Nagasu imponerte stort i OL mandag.
REUTERS

Nagasus historie har mange paralleller til lagkamerat Adam Rippon. Begge to var på det amerikanske bronselaget mandag - fire år etter at de begge ble vraket fra OL.

– Jeg husker at jeg og Mirai var på et mørkt sted for fire år siden. Helt ærlig, vi var deprimerte for at vi ikke kom med til OL, forteller Rippon.

De andre utøverne på det amerikanske laget var Nathan Chen, Bradie Tennell, Alexa Scimeca Knierim, Chris Knierim, Maia Shibutani og Alex Shibutani.

Kunstløpkonkurransene fortsetter tirsdag. Da er det klart for parløp.