Med lokomotivfører Sverre Lunde Pedersen bak spakene, tøffet det norske skøytetoget inn til tredjeplass på herrenes lagtempo under VM enkeltdistanser i Sør-Korea fredag.

I den bakerste vognen satt Sindre Henriksen og kunne juble for sin første internasjonale medalje.

– Dette var deilig og gir masse motivasjon. Jeg har troen på at det kan bli mer av dette i årene som kommer, forteller han til BT etter løpet.

Lukten av gull var lenge til stede, men på de siste 400 meterne gikk det nesten tomt for kull hos de norske løperne. Til slutt sikret de bronsen med åtte hundredeler ned til Canada.

– Vi ser at det ikke var langt frem til gullet, men heller ikke langt bak til fjerde. Det ble ett roteløp fra vår side. Hadde vi hatt en topp dag, noe vi egentlig ikke hadde, hadde vi tatt gullet. Men det er mye som skal klaffe, sier Henriksen.

– Vi trodde på gull og gikk for gull. Vi ledet ved siste passering. Det ble dessverre litt for tungt på sisterunden, sa landslagstrener Sondre Skarli til NTB.

– Aldri vært så nærme

Sverre Lunde Pedersen måtte naturligvis dra mesteparten av lasset på lagtempoen. I fjor var han med når laget tok Norges første lagtempo-sølv i VM enkeltdistanser. Litt surt var det å se gullet glippe.

– Men vi har aldri vært så nærme, sier han til BT etter løpet.

– Uansett er vi fornøyd med medalje. Vi kan raskt bli bortskjemt og bli misfornøyd med å ikke klare gullet. Men medalje er medalje og det er VM. Det betyr mye.

Stor dag for Fana

En av dem som jublet høyest foran TV-en fredag, var Hans Dankertsen. Fana-sjefen har fulgt skøyterne fra de var ukjente skøytetalent, frem til bronsen ble sikret i Sør-Korea.

– Dette var fantastisk! Vi gleder oss over dette. Vi har fått jobbet opp skøytegruppen og de leverer mer og mer. Vi er stolt over hva de har fått til internasjonalt. De tar med seg internasjonale medaljer hjem til Bergen i en vinteridrett, og det i den vinteridretten som er mest utbredt. Til og med i Asia driver de med dette, sier Dankertsen entusiastisk.

At det var en av hans egne Fana-løpere som dro laget imponerte han.

– Det er bare å ta av seg hatten for det Sverre gjør. Han er dovregubben som drar dette lasset. Han gjorde en formidal jobb og de andre bør kysse skøyteskoene hans i dag, sier han stolt.

Sprø is

Planen til de norske var å gå hardt ut, men kontrollert. De skulle legge seg på 26 per runde, noe de klarte. Men det ble tyngre enn vanlig for de to bak Lunde Pedersen.

– Isen var ekstremt sprø. Selv om man lå bak var det vanskelig. Det sa de andre også. Vi fikk ikke den samme flyten og flere kjente det tidlig. Vi var tøffe og kjempet lenge med tunge bein. Heldigvis klarte vi å kjøre hele veien inn, selv om vi delvis mistet det litt på slutten, sier Henriksen.

Med den første medaljen på plass i skapet har ikke Henriksen planer om å legge skøytene på hyllen. Fana-løperen har stor tro på at dette bare er starten på jakten etter edlere metall.

Ujevnt løp

De tre S-ene, Sverre Lunde Pedersen, Simen Spieler Nilsen, Sindre Henriksen gikk et litt ujevnt løp. Pedersen holdt et noe høyere tempo enn sine lagkamerater. De noterte 3.41,60 og slo så vidt Canada med 8/100 sekund.

Norge gikk i par med Nederland hvor Jan Blokhuijsen, Jorrit Bergsma og Douwe de Vries gikk et jevnere løp og fikk tiden 3.40,66.

New Zealand anført av Peter Michael hadde i et tidligere par gått inn til 3.41,08. Shane Dobbin og Reyon Kay gikk også på laget.

Nederland med Ireen Wüst, Marrit Leenstra og Antoinette de Jong vant også kvinnenes lagtempo. Japan tok sølvet, mens bronsen gikk til Russland.