Georges Laraque (38) blir sett på som en av NHLs siste store slåsskjemper. Han var en tøffing og slåsskjempe, som kunne spille litt ishockey. Nå kommer han til Bergen for å spille i 2. divisjon for Lokomotiv Fana.

Laraque blir én uke i Bergen, og skal spille kampene mot Prinsdalen Wheels, 7. og 8. mars.

Gjennom en 14 år lang karriere i verdens beste hockeyliga representerte han Edmonton Oilers, Phoenix Coyotes, Pittsburgh Penguins og Montreal Canadiens.

Han var også en kjapp sving innom svenske AIK, og det er der linken til Fana ligger. Etter at han spilte i Stockholm, har Laraque beholdt sitt gode forhold til AIK-supporterne. En av dem er Fanas trener, Henrik Sahlin.

Beskyttet superstjernene

Totalt spilte Laraque 695 grunnseriekamper i NHL. På dem scoret han 53 mål, sto for 100 målgivende pasninger og 1126 utvisningsminutter. I 2006 spilte han Stanley Cup-finale med Edmonton Oilers og i 2008 gjorde han det samme for Pittsburgh Penguins. I Penguins var han tøffingen som passet på sikkerheten til de unge stjerneskuddene Sidney Crosby og Jevgenij Malkin.

– Det som er litt viktig, er at vi ikke betaler noe for dette. En sponsor har gått inn og betaler overgangspapirene. Overnatting i Bergen er også ordnet. Det vi garanterer for, er flybilletten, sier Ståle Befring, nestleder i Lokomotiv Fana.

Klubben jobber nå på spreng med å lage et opplegg for ham mens han er i Bergen.

– Han skal ikke kjede seg, i hvert fall! Laraque har sagt at vi kan bruke ham til hva vi vil den uken han er her, så vi har tenkt å sende ham på hockeyskolen. Tenk den inspirasjonen det er for ungene på hockeyskolen å ha en NHL-stjerne som trener, sier Befring.

Motstanderen overrasket

Motstander Prinsdalen gleder seg til å møte mannen de tidligere kun har sett på TV.

– Nå ble jeg veldig overrasket! Dette er veldig spesielt. Bare at han kommer hit og skal spille i 2. divisjon, er jo overraskende. Bergen er en fin by, det, altså, men dette hadde jeg ikke trodd. Det blir morsomt. Han kan helt sikkert spille hockey, selv om han var en fighter i NHL, sier Kim Ceesay, tidligere eliteseriespiller og nå måljeger i Prinsdalen.

Etter at karrieren var over har Laraque satset på politikk, og i en treårsperiode var han nestleder av De grønne i Canada. Han har også jobbet på den politiske siden som spillerrepresentant i fagforeningen. I tillegg jobber han en del som foredragsholder og ekspertkommentator.

Laraque skal ikke ha penger for å komme til Bergen, men han forlanger at 50% av overskuddet klubben måtte få på dette skal gå til veldedige formål. Klubben har valgt å dele dette mellom Hockey mot kreft og barneavdelingen på Haukeland universitetssykehus.

På tre kamper i svensk Division 1 scoret han fire mål, og samlet bare på seg fire utvisningsminutter.

  • Fana spiller også denne helgen, hjemme mot Grüner 2. Lørdag 19.00 og søndag 09.30 i Bergenshallen.

Fakta: Georges Laraque

Født: 7. desember 1976 i Montreal, Canada

Høyde: 191 cm

Matchvekt: 124 kg

Klubb: Lokomotiv Fana

Tidligere klubber: Edmonton Oilers, AIK, Phoenix Coyotes, Pittsburgh Penguins, Montreal Canadiens