Norge hadde ikke vunnet et verdensmesterskap sammenlagt siden 1994, da Johann Olav Koss vant allround-VM.

Og for å finne sist gang Norge vant sprint-VM, må vi helt tilbake til Frode Rønnings triumf i 1981.

Men dette er sesongen der barrièrer brytes og det norske skøyte-treet vokser inn i himmelen.

I Sør-Korea vant Håvard Holmefjord Lorentzen (25) Norges første OL-gull på 500 meter på 70 år. Han fulgte opp med sølv på 1000 meter. Og under to uker senere kan han nå også kalle seg verdensmester.

Fjorårets VM-sølv i Calgary ble til gull i Changchun, Kina i år.

– Fantastisk prestasjon

Lorentzen har slitt med sykdom. Han har slitt så mye at han var usikker på om han i det hele tatt skulle stille til start. Likevel sikret han sammenlagtseieren etter fire distanser i sprint-VM i Kina.

– OL-gull og VM-gull på én sesong er over all forventning, kommenterte gullhelten.

– Det er helt fantastisk. Endelig har vi en verdensmester igjen. Han er utrolig sterk, utbryter Johann Olav Koss overfor Aftenposten.

– Det har vært lenge å vente på en norsk verdensmester i skøyter, og det har vært enda lenger å vente på en sprintverdensmester, sier Ådne Søndrål.

Den tidligere OL- og VM-mesteren er full av beundring for Norges nye skøyteener.

– Det er en fantastisk prestasjon. Han gjør det også på en litt dårlig dag. Men han er så god nå at hvis han er hvass, da grisebanker han de andre sammenlagt over fire løp. Og selv med fire løp som er halvveis, greier han det akkurat, sier Søndrål.

Karrièren kunne vært over

Det er bare to og et halvt år siden karrièren kunne vært over for Lorentzen. Han falt på isen under trening høsten 2015, og den sylskarpe skøyteeggen skar opp den høyre leggen hans.

Landslagstrener Sondre Skarli ble med til sykehuset.

– Jeg så hvordan de åpnet bandasjen, at kuttet åpnet seg og blodet fosset ut. Jeg ble dårlig inne i meg. Jeg tenkte at karrièren var over. Jeg kunne ikke skjønne hvordan de skulle fikse den leggen, har han sagt om Lorentzens skrekkskade.

KUTTET: For drøyt to år siden var det få som tenkte på OL-gull. Da så leggen slik ut.
Leif Gullstein

Det kunne vært slutten, men Fana-løperen kom tilbake på isen. Siden har han jobbet seg opp mot verdenstoppen. Og nå er han verdens raskeste skøyteløper.

NRK-ekspert Even Wetten er tidligere verdensmester på enkeltdistanse. Han mener at skaden ble et vendepunkt.

– Han begynte å lure på om han i det hele tatt kunne gå på skøyter igjen. Da han så at det var mulig, var det en milepæl for ham. Det var som å få et nytt liv som skøyteløper.

– Han sa rett ut at han ikke skulle ha noe å angre på da han skulle prøve på nytt, og han strammet inn på småting for å bli enda mer profesjonell, sier Wetten.

Den tidligere landslagsløperen Mikael Flygind Larsen har kjent Lorentzen lenge. Han oppdaget tidlig at bergenseren var laget av noe helt spesielt.

– Man så at han var veldig spesiell som type. Han hadde noe helt eget. Han hadde en X-faktor, en vinnerskalle, beskriver han.

Fikk du med deg denne fra OL?

Unik teknikk

Også Søndrål peker på en helt enorm mental styrke. I tillegg mener han at Lorentzen har noen unike, tekniske forutsetninger.

– Det går veldig naturlig for ham på isen. Han er veldig flink til å få hoftene under seg og gå med spisse knær. Det gjør at det ser ut som det går tregt selv om det går fryktelig fort, forklarer Søndrål.

Ådne Søndrål fikk med seg OL- og VM-gull som skøyteløper.
Johansen, Erik

For Lorentzen handler det nå om å riste av seg sykdommen. Dernest om å sikre sammenlagtseieren i verdenscupen.

– Det han har gjort denne sesongen, er helt enormt. Han dominerer i verdenscupen, vinner gull og sølv i OL og så sprint-VM sammenlagt med en syk kropp. Det er så rått, sier Mikael Flygind Larsen.

Konkurransen i et sprint-VM er enorm.

– Skøytesprint er utbredt som vintersport. Det er flere kontinenter som hevder seg. Bredden er mye større på sprint enn på langdistanse, sier Larsen.

– Internasjonalt er det ikke som i Norge, der allround har hengt høyest. I Kina, Japan, Sør-Korea, Canada og USA satses det mye mer på sprint. Det er mindre marginer i sprint-VM. Det er en stund siden vi har sett et så stort talent som Lorentzen, sier Wetten.

Spås en stor fremtid

Nå spås Lorentzen en eventyrlig fremtid.

– Det kan fort hende at han vil bli skrevet inn i historiebøkene som en av de aller største gjennom tidene, mener Ådne Søndrål.

Even Wetten peker ut et nytt, gedigent mål for Lorentzen: verdensrekord. I 2015 satte russiske Pavel Kulizjnikov verdensrekord med tiden 33,98 i Salt Lake City.

– Det er 100 prosent realistisk, og det kan skje allerede neste år. Det forutsetter at han er i toppform og får klaff i de løpene der det er mulig å sette rekord, helst i Salt Lake City, sier Wetten.

– Jeg tror at han kommer til å dominere i flere år. Det er det som er naturlig å tenke på nå, mener Mikael Flygind Larsen.

Lorentzen om sykdommen

Etter at VM-tittelen var sikret, innrømmet Lorentzen overfor NRK at han har vært enda sykere enn hva han har gitt uttrykk for.

– Det har vært ganske ille. Det har vært slik at jeg har vært usikker på om å stille til start. Det blir som å puste gjennom et sugerør, så det blir tungt på slutten, sa Lorentzen.

Lagvenninne Hege Bøkko er på plass i Kina. Hun har merket at Lorentzen har slitt gjennom uken.

– Han har vært dårligere enn han har sagt. Han har hatt feber et par dager og hostet og harket. Da er det ekstra gult at han tar det gullet. Det viser bare hvor overlegen han er, sier Bøkko til NRK.

Håvard Lorentzen er helt tydelig på hva som kommer til å skje nå. Han skal vinne verdenscupen sammenlagt.

– Jeg skal ta trippelen, sier Lorentzen og leverer et lurt gullsmil.