I par med erkerival Pavel Kulizjnikov, verdensrekordholderen som har gått lynraskt i oppkjøringen til årets sesong, var hele skøyteverdenen nysgjerrig på hvordan Håvard Holmefjord Lorentzen kom til å gå.

Som regjerende olympisk mester og verdensmester var han storfavoritt. Ville han takle forventningene?

Svaret kom på isen i Obihiro fredag. Og svaret var ja. Han vant 500-meteren i Japan.

– På 500 meter er det vanskelig å forvente noe som helst, for det er så mange som går fort. Det er ingen klare favoritter, så jeg ser ikke på dette som en favorittseier heller, sier 26-åringen til Bergens Tidende.

God åpning

Lorentzen, som normalt har vært «treg» i starten, fulgte sin russiske makker på de første 100 meterne, og etter vekslingssiden var de omtrent helt likt. I siste indre passerte bergenseren Kulizjnikov og på oppløpet holdt han stand.

STORT GLIS: Håvard Holmefjord Lorentzen har hatt mye å smile for i 2018. Seieren i verdenscupåpningen i Obihiro føyer seg inn i rekken.
Åserud, Lise / NTB scanpix

Fana-løperen gikk i mål på tiden 34,73, fire hundredeler foran parkameraten. Det holdt til en foreløpig ledelse.

– Jeg er fornøyd med de første 100 meterne, og veldig fornøyd med runden som fulgte, sier Lorentzen.

I siste par jaktet japanske Tatsuya Shimana ledertiden, men han maktet ikke å slå den. Han gikk inn til en tredjeplass, 13 hundredeler bak.

Dermed kunne Lorentzen juble for seier på første forsøk denne sesongen.

– Fortsatt verdens beste

NRKs skøyteekspert, Even Wetten, lot seg imponere av Lorentzens løp. Særlig den gode åpningen, en fase av løpet han normalt har slitt med på 500 meter.

– Han ser ut til å være bedre på de første 100 meterne enn han noen gang har vært. Han er blitt kvikkere, rappere og mer aggressiv. Han er blitt en fullverdig sprinter, og ser ut til å være verdens beste også denne sesongen, sa ekspertkommentatoren under NRKs sending.

Det er fortsatt for tidlig å si, men at Lorentzen er blitt bedre på de første 100 meterne, er det ingen tvil om.

– Jeg er blitt mer stabil på de første 30–40 meterne. Isen er ikke den raskeste her, så med bedre forhold tror jeg at jeg vil være i stand til å ligge stabilt på 9,7 på de første 100 meterne. Så lenge ingen finner på noe sprøtt utover i sesongen, skal det være godt nok med den sisterunden jeg har, sier den regjerende olympiamesteren.

Ikke mett

Og det lover godt for løpene fremover. Allerede lørdag venter en ny 500 meter, mens han søndag skal gå 1000-meteren.

– Hvor stor er betydningen av å åpne med seier?

– Jeg merket i fjor, da jeg også vant det første løpet, at det gir trygghet og selvtillit å være i toppen fra start. Og selvtilliten funker jo tydeligvis utover i sesongen også, sier Lorentzen.

TERPET: I oppkjøringen til sesongen har Håvard Holmefjord Lorentzen terpet på åpningene sine. NRKs ekspertkommentator mener han er bedre på de første 100 meterne enn noen gang.
Bjørn Erik Larsen

Men nå er han ingen outsider, slik han var i fjor. Han er mannen alle vil slå, mannen nordmenn forventer skal vinne.

– Jeg føler jeg har taklet presset greit. Med gode prestasjoner kommer forventninger, men jeg vil heller ha forventninger enn å ende midt på resultatlisten. Jeg håper jo å kunne gi skøytesporten mye publisitet fremover, sier han.

– Har det vært vanskelig å motivere seg for en ny sesong etter å ha vunnet alt?

– Jeg føler meg ikke mett. Jeg går jo ikke så fort som jeg kan ennå. Det er fortsatt småting jeg kan forbedre, som starten min på 500 og avslutningen på 1000. Den dagen jeg føler meg utlært, skal jeg heller vurdere å kaste inn håndkleet, sier Lorentzen.

Bøkko på 10.-plass

På 500 meter for kvinner gikk Hege Bøkko, kjæresten til Lorentzen, ut i andre par mot koreanske Kim Min-sun. Bøkko gikk inn på tiden 38,60 sekunder, noe som holdt til en foreløpig andreplass.

Da samtlige par hadde gått, var 27-åringen skjøvet ned til 10.-plass.

Regjerende olympisk mester på distansen, Nao Kodaira, vant på 37,49, en tid som var 1,11 sekunder foran den norske jenten.