CANADA-SVERIGE 1–1 (0–2 på straffer)

Sent søndag kveld ble Sverige verdensmestere i ishockey. Og for et drama det ble!

Etter 1–1 i ordinær tid, måtte kampen avgjøres på straffeslag. Der ble keeperveteranen Henrik Lundqvist (35) den store helten, etter å ha reddet fire strake straffeslag fra Canada.

Etter at gullet var et faktum, løftet Lundqvist armene i været mens lagkameratene kom susende bort for å feire. Først ut var 21-åringen William Nylander, som hoppet rett på Lundqvist, i en bevegelse som kunne minne om et overfall.

– Har aldri hoppet så høyt

Sammenstøtet kunne faktisk endt med en stygg skade for målvakten, som til daglig spiller for NHL-laget New York Rangers. Lundqvist slapp heldigvis unna med moderate knesmerter, ifølge Aftonbladet.

– Jeg har litt dårlig samvittighet, for jeg kunne skadet «Henke» skikkelig, sier Nylander til avisen.

Her er en glad William Nylander på vei mot Henrik Lundqvist etter seieren over Canada.
REUTERS

– Jeg var bare så jæv*** glad. Det var ikke meningen å ta ham ut på den måten, men jeg er glad det går bra med ham, legger han til.

– Jeg skjønner det ikke, jeg har aldri hoppet så høyt i hele mitt liv.

– En klassiker

Lundqvist virket uansett å ta hele episoden med et smil, selv om han legger til at «kneet spøker».

– Jeg tar den alle dager i uken, sier målvaktstjernen.

Bildene av en lykkelig Nylander som hopper høyt mot Lundqvist vil uansett bli husket lenge i Sverige. På sin sportsforside skriver Aftonbladet at bildet allerede «er blitt en klassiker». Konkurrenten Expressen kaller det «gale gledesscener».

Også på den andre siden av Atlanterhavet har man merket seg den spesielle feiringen. Flere amerikanske nettsteder har omtalt sammenstøtet. I tillegg er det mange som kommenterer hendelsen i sosiale medier.

Klabb og babb

William Nylander vil uansett sent glemme denne VM-turneringen, all den tid han tok sitt første gull med Sverige og ble kåret til turneringens mest verdifulle spiller.

I en jevn førsteperiode i tyske Köln, fikk nettopp Nylander den største sjansen for Sverige, uten at han klarte å utnytte den.

I midtperioden var det svenskene som kunne juble for matchens første scoring. Victor Hedman fikk pucken ved blålinjen etter klabb og babb, og Tampa Bay Lightning-backen lempet den mot mål.

Pucken passerte flere spillere og snek seg inn mellom beina på Calvin Pickard i Canada-buret, til svenskenes store glede.

Da været Sverige håp om gull.

Jubelen stilnet imidlertid kort tid ut i 3. periode. I overtallsspill fikk Canadas Ryan O'Reilly sjansen, og fra kloss hold kjempet han pucken forbi Sverige- og New York Rangers-keeper Lundqvist.

Avverget

På tampen av perioden måtte Sverige igjen spille i undertall etter en unødvendig utvisning, men tross canadisk press holdt svenskene unna til forlengning.

Canadas Matt Duchene fikk en stor mulighet fra skrått hold kort tid ut i forlengelsen, men Sverige fikk avverget med nød og neppe. Ingen klarte å få pucken i nettet, og dermed var det klart for straffeslagskonkurranse.

Der var Sverige altså sterkest.

(©NTB/AFTENPOSTEN)