PARIS: Anders Bastiansen er ikke bare den eldste på det norske hockeylandslaget. Han er også den eneste som ikke har ishockey som fulltidsjobb.

Superveteranen fra Frisk Asker går på jobb hver morgen, trener når det er mulig og var med på å spille Frisk Asker til sluttspillfinale denne sesongen.

Tilbake til moderklubben

36-åringen som er fra Asker, kom tilbake til moderklubben for to år siden. Da hadde han bak seg en lang karrière i svensk hockey og ett år i Sveits. Og da som hockeyspiller på heltid.

– Den gang sa jeg at man hadde god tid til å gjøre noe ved siden av hockeyen. Slik er det ikke nå, sier Bastiansen. Nå er han småbarnsfar som skjøtter jobben både på kontoret og på isen.

Det var en erkjennelse om at han manglet en utdannelse og en tanke om hva han skulle gjøre med livet etter karrièren som førte ham hjem og i jobb. Generalsponsor for Frisk Asker, Varner-gruppen (de som eier blant annet Dressmann), kom inn i bildet. De sørget for at Askers egen hockeyhelt kom tilbake til moderklubben. Han fikk jobb i konsernet samtidig som han skulle spille for Frisk Asker.

– Nå er det ikke fulltidsjobb. Det er veldig tilrettelagt for at man skal kunne spille hockey og satse på det. Jeg jobber fire-fem timer om dagen, sier 36-åringen som bare kalles Basse når han er blant hockeyspillere.

De to eldste på det norske hockeylandslaget. 36 år gamle Anders Bastiansen (t.v.) og 33 år gamle Patrick Thoresen.
Lise Åserud, NTB scanpix

Erkjennelse

Han mente at man som profesjonell hockeyspiller, flott kunne kombinere med andre ting. Fra å være proff hockeyspiller med nesten bare neste trening og kamp å tenke på, så er livet langt mer hektisk nå. Han har barn, jobb og hockey.

– Jeg er mye borte nå. Det må jeg bare innrømme, men det blir en livsstil.

Bastiansen skrev under treårskontrakt i 2015. Når kontrakten går ut neste sesong.

Fortsatt er det slik at ikke alle norske hockeyspillere på toppnivå kan drive med idretten på heltid. En del heltidsansatte spillere finnes i alle klubber, men mange har fortsatt en jobb eller studier ved siden av hockeyen.

De siste amatørene

Slik har det alltid vært i norsk hockey som langt fra genererer like mye penger som i nabolandet Sverige. Dagens trener for det norske hockeylandslaget, Petter Thoresen, er fra denne tradisjonene. Da han spilte på Vålerenga på 80-tallet jobbet han fulltid som murer.

– Opp klokken seks om morgenen. Deretter åtte timers arbeidsdag, før det bar rett på trening. Ofte var jeg ikke hjemme før ungene hadde lagt seg, forteller sjefen for det norske landslaget, Petter Thoresen.

Ingen planer om å legge opp

Bastiansen er den eldste på laget med sine 36 år, og han har ikke tenkt å gi seg med det første.

– Jeg har jo lyst til å være med både i OL og VM neste år, men når man er blitt såpass gammel som meg så er det ikke mulig å love noe som helst. Det er kjempegøy å være med, og du holder deg litt yngre bare ved å være sammen med yngre folk. Hockey er morsomt.

Treenigheten familie, jobb og hockey er han godt fornøyd med.

– Det jeg gjør nå trives jeg veldig godt med. Det skal jeg ærlig innrømme. Jeg får muligheten til å lære mye nytt i Varner og jeg får jobbe med veldig dyktige folk, sier han og legger ikke skjul på at han i tillegg elsker å spille hockey.

Om han får fast jobb i selskapet etter hvert er fortsatt usikkert.

– Vi har ikke snakket noe særlig om det. Vi håper at de er fornøyd med meg, så får vi se.

Hør Roy Johansen vurdere Norges VM-sjanser, mimre tilbake fra sine 16 år som sjef og hva som er hans beste minne: