Håvard Holmefjord Lorentzen sesongåpnet bra den første verdenscuphelgen i Japan for tre uker siden. Da tok skøytesprinteren tre pallplasser av fire mulige, deriblant en seier. Men helgen etter, på utendørsbanen i Tomakomai, også det i Japan, slet han mer. Da havnet OL-mesteren lenger nede på resultatlistene.

Bergenseren presiserer at maten verken er en unnskyldning for eller hovedforklaring på resultatene, men han slet rett og slett med kostholdet da han var nærmere to uker i Japan.

– Jeg har jo sjømatallergi, begynner Lorentzen.

Spagetti med rogn

Som kjent er japanere et folk som liker fisk og annen sjømat både til frokost, lunsj og middag. En dag ble skøyteløperne servert spagetti med torskerogn på.

– Det er nok mange herlige retter de lager, men jeg kan ikke spise dem. Det ble mye ris på meg. Og så prøvde jeg å få i meg kjøtt da det var tilgjengelig.

Lorentzen forteller at han ikke hadde den vanlige kriblingen og energien i bena som han pleier da han sto på startstreken i verdenscupen for to uker siden.

– Kanskje maten påvirket litt den andre helgen. Da gikk kroppen litt tom for energi.

– Burde dere hatt med egen kokk når dere reiser rundt, slik som langrennslandslaget av og til har?

– Kanskje det, men de har nok et budsjett som er 20–30 ganger større enn vårt, sier Lorentzen.

RASK: Håvard Lorentzen er på sitt beste verdens raskeste mann på isen.
Bjørn Erik Larsen

Farlig med torsk

Den bergenske skøytekongen, som vant bortimot alt han kunne vinne forrige sesong, har hatt sjømatallergi siden han var liten.

– Jeg har klart å holde meg unna sjømat i mange år. Men det var så gale at jeg slet med å puste da de kokte fisk hjemme.

Spesielt ille er det med hvit fisk.

– I verste fall kan jeg stryke med. Er jeg i samme rom som noen koker torsk, så blir jeg trang i luftveiene, sier Lorentzen.

Til helgen skal skøyteløperne konkurrere på nytt i verdenscupen, denne gangen i polske Tomaszów Mazowiecki. Lorentzen skal gå både 500-meter og 1000-meter.

– Jeg kjenner meg veldig mye bedre nå og er klar for konkurranse. Det var veldig greit å komme hjem til taco igjen!

Nederlendere i høyden

Lorentzen har fått hard konkurranse fra japanske sprintere denne sesongen. Men en del farlige nederlendere er borte denne helgen. Flere er på treningsleir i høyden i Italia. Blant andre Kjeld Nuis, Jan Smeekens og Thomas Krol.

– På 500-meteren spiller det egentlig ingen rolle, men på 1000-meter er det klare pallkandidater som er borte. Det blir uansett tett i toppen.

Lorentzens ambisjon er uansett klar. Han skal være på pallen i alle løp han deltar i. Intet mindre.