— Jeg har ikke vært i Bergenshallen og sett en ishockeykamp på nesten åtte år! Dette er stort for alle som har et hjerte for hockey. Laraque er den største fighteren gjennom hele NHL sin historie, sier en entusiastisk Kjell Sigvart Heltorp til Bergens Tidende.

800 i "Badekaret"

P5 sin stuntreporter, som går under navnet "Kjellemann", hadde i likhet med mange av de ishockeyinteresserte i Bergen sett frem til denne ettermiddagen. Øyeblikket da tidligere NHL-spiller George Laraque skulle entre isen for Lokomotiv Fana.

Over 800 mennesker hadde tatt turen til det såkalte "Badekaret", for å bevitne Bergens-debuten til kjempen med rastaflettene og det velkjente, hvite gliset.

Snuslepper, barnefamilier, guttegjenger, Brann-spillere, tenåringsjenter; spekteret av mennesker som ikke ville gå glipp av tidenes gimmick i norsk ishockey var bredt. Så bredt at det kunne minne om gamle storhetstider i Bergenshallen.

— Get-ligaens store profiler var ikke sene om å twitre om dette så raskt nyheten var kjent og mente det var det største som har skjedd i norsk hockey, sier Christian Lund, leder i Fana Ishockeyklubb.

Laraque ble imponert

Og de fremmøtte ble ikke skuffet. Laraque lot det ikke gå mange minuttene før han tegnet seg på scoringslisten, og før speakeren hadde rukket å kreditere canadieren var den tidligere NHL-proffen frempå med køllen igjen. I løpet av kampens første periode hadde Laraque tegnet seg med to scoringer, en assist og en to-minutter.

Totalt leverte han tre scoringer og en rekke taklinger som fikk flere hockeyhjerter til å smelte i Bergenshallen. Kampen endte med 10-2 seier til Fana.

— Jeg likte å spille her. Jeg hadde ikke noe press på meg, og da er det gøy å spille, sier stjernen selv.

Han føler seg heldig som er i Norge. Ikke minst i Bergen.

— Nå som jeg har sett Bergen vil ingen andre norske byer kunne måle seg mot dette. Jeg liker fjellene og naturen og er utrolig imponert over hvor langt dere nordmenn har kommet innenfor grønn teknologi og El-biler, sier mannen som har skapt store overskrifter i medier over hele verden med nyheten om at han skulle spille kamper for et norsk 2.-divisjonslag.

En latent hockeyinteresse

Laraque er tidligere nestleder av De grønne i Canada, og er meget opptatt av miljøpolitikk og veldedighet. 50 prosent av overskuddet klubben måtte få på de to kampene han spiller i Bergenshallen, har han bestemt skal gå til veldedige formål.

Men han brenner selvsagt også for ishockey, og håper hans innsats i de kommende kvalifiseringskampene som Fana skal spille vil resultere i opprykk.

— Jeg gir min støtte til ishockeymiljøet i Bergen. Dere bør få en ordentlig arena og vise frem hvor mye denne idretten har å by på.

Fana-trener Henrik Sahlin, som er mannen som fikk Laraque til Bergen, kunne ikke drømt om en bedre referanse.

— Responsen rundt dette har vært veldig stor, ikke minst i utlandet. Verdens største ishockeymagasin, "The Hockey News" hadde det som forsidesak. Magasinet har fem millioner lesere bare i Nord-Amerika. Dette slo ned som en bombe overalt.

- Hva er din ambisjon med å skape engasjement rundt klubben?

— At Bergen skal ha et lag i eliteserien, et i 1. divisjon og et i 2. divisjon. Det er kommet på plass gode ishockeyskoler i Lyderhorn og BIK. I dag ser vi også at det ligger en latent interesse for hockey i byen. Det er kult, sier svensken.

Vil tenke nytt

Også leder Christian Lund er smigret over publikumsinteressen. For klubben er Laraque-stuntet langt ifra tilfeldig.

— Dette er starten på noe. Hockey er publikumsidrett nummer to i Norge, det gjenspeiles ikke i Bergen. Vi har et ønske om å skape en hockey-kultur her i byen, gjerne i samarbeid med andre. Vi liker å tenke utenfor boksen.

Kjell Sigvart Heltorp er en av dem som virkelig savner et eliteserielag i Bergen.

— Jeg er veldig glad i Brann, men jeg håper virkelig man får til å bygge opp et miljø for ishockey. Lokomotiv Fana byr på seg selv og lager show. Jeg savner dagene da jeg kunne gå og se på Sparta og det var 1500 tilskuere på ishockeykamp i "Badekaret", sier østfoldingen.

— Bergen har eliteserielag i de fleste idretter, unntatt ishockey, minner han om.

FAKTA: Georges Laraque

Fra: Montereal, Canada

Yrke: Tidligere NHL-spiller. Nå er han foredragsholder og ekspertkommentator. Har vært nestleder av De grønne i Canada, samt jobbet den politiske siden som spillerrepresentant i fagforeningen.

Alder: 38

Karriere: Totalt spilte Laraque 695 grunnseriekamper i NHL i årene 1997 - 2010. På dem scoret han 53 mål, sto for 100 målgivende pasninger og 1126 utvisningsminutter.

I 2006 spilte han Stanley Cup-finale med Edmonton Oilers og i 2008 gjorde han det samme for Pittsburgh Penguins.

Har fire kamper for svenske AIK på nivå 2.