Søndag ble det norsk jubel på Champs-Élysées. Mandag fulgte Odd Christian Eiking (23) opp.

Askøyværingen vant tredje etappe i Tour de Wallonie.

Eiking støtet fra en liten gruppe med 4,5 kilometer igjen – og holdt unna helt til målområdet i den lille byen La Roche-en-Ardenne. Eiking kunne strekke armene i været mens han rullet over målstreken – mens feltet forgjeves jaget i bakgrunnen.

– Det var en hard etappe. Jeg satt med en liten gruppe inn i den siste bakken, og forsøkte å komme meg løs. Det klarte jeg ikke den første gangen, men neste gang jeg rykket fikk jeg plutselig en luke på 20 meter. Da var det bare å gi gass, sier Wanty-Groupe Gobert-rytteren til Bergens Tidende.

– Jeg trodde de skulle hente meg inn, men jeg følte meg veldig bra.

– Superdigg

Måten seieren kom på minnet veldig om hans første profftriumf, Boucles de l’Aulne i fjor. Også da støtet han fra en liten gruppe mot slutt og holdt unna til mål.

– Som jeg har sagt mange ganger, jeg var i form for å kjøre i Frankrike. Det var ikke i Østerrike og Belgia jeg skulle sykle, sier Eiking.

Planen var å sykle Tour de France, men 23-åringen ble vraket elleve dager før rittet. Han var knust etter uttaket.

– Jeg viste med denne seieren at jeg var i god nok form til å være med. Det er synd at det ikke ble slik, men sånn er det, sier Eiking.

– Det er uansett superdigg å vinne. Det er ikke så ofte det skjer. Verken jeg eller laget er vant med alt styret som følger med, legger han til på telefon fra Belgia.

Mye nesten

Etter Tour-vrakingen har han vært i nærheten av seierflere ganger. I Østerrike rundt endte han blant de fem beste på hele tre etapper, mens han på den andre etappen av Tour de Wallonie spurtet inn til en femteplass fra en mindre gruppe.

En dårlig dag på den første etappen har dog gjort sjansene for en sammenlagtseier i rittet svært små.

– Det var dumt, men på en annen side er det ikke sikkert at jeg hadde vunnet denne etappen om plasseringen min var en annen i sammendraget, sier askøyværingen.

Eiking er et av de største klatretalentene Norge har hatt på mange år. Det trengte han i dag. Etappen inneholdt seks kategoriserte stigninger. Det var imidlertid i utforkjøringen etter den siste stigningen – Côte du Pied Monté – at Eiking avgjorde etappen.

For ordens skyld: Tour de Wallonie er langt fra småtteri. Den italienske sykkelstjernen Fabio Aru – som rykket flere ganger – var blant rytterne som ikke klarte å følge Eiking mandag.