PARIS (Aftenbladet): Søndag syklet han inn til 3. plass på den prestisjetunge sisteetappen på Champs-Elysees. I mål konstaterte han at Katjusja nok en gang var uheldig i avslutningen og at årets Tour de France har vært en skuffelse.

Etter målgang fikk han likevel en opptur da han etter tre uker endelig ble gjenforent med sine nærmeste. Mandagen tilbragte han i den franske hovedstanden sammen med familien, før de tok kveldsflyet hjem til Stavanger.

ENDELIG HJEM: - Det skal bli fantastisk å få ham hjem igjen, sier Kristoffs kone, Maren Kommedal. Hun ga han et velfortjent kyss etter 21 blytunge etapper Frankrike rundt.
Kristian Jacobsen

Hangler

I løpet av den neste uken skal 28-åringen restituere seg og forhåpentlig kvitte seg med sykdommen som plaget ham de siste dagene av touren. Han legger ikke skjul på at kroppen er ganske nedkjørt etter tre ukers blodslit på sykkelen i Nederland, Belgia og Frankrike.

  • Jeg hangler litt, men nå blir det en uke ferie med rolig trening. Så er det å begynne på igjen og sikte seg inn mot Artic Race, sier Kristoff.

I fjor havnet Kristoff på 2. plass i sammendraget i Artic Race og kunne i tillegg slå i bordet med to etappeseirer. Målet er å levere minst like bra i år. Uken etterpå venter det tradisjonsrike sykkelløpet Vattenfall i Tyskland. Også der imponerte han stort da han vant fjorårets utgave.

  • Vattenfall er det største sykkelløpet i Tyskland og det er viktig for Alexander å gjøre det bra der. Ikke minst med tanke på å kapre viktige UCI-poeng, sier Kristoffs trener og stefar, Stein Ørn til Aftenbladet.

Skal evaluere

Verken Kristoff eller Stein Ørn har lagt skjul på at de er skuffet over at det ikke ble noen etappeseier i Tour de France. 28-åringen var heller aldri i nærheten av å kjempe om den grønne trøya. Den kapret Peter Sagan, mens André Greipel vant fire etapper. I motsetning til Kristoff og for eksempel John Degenkolb, hadde verken Sagan eller Greipel noen god vårsesong. I Tour de France var rollene snudd på hodet.

Nå varsler Ørn at de etter sesongslutt vil ta en stor evaluering og se på om de neste år skal endre på planene. Tidligere har Team Kristoff hintet om det kanskje ikke er optimalt for Kristoff å kjøre Tour de France, all den tid det blir stadig færre etapper der spurterne har gode muligheter til å stikke av med seieren.

Samtidig er det slik at Katjusja betaler lønnen til Kristoff og den er på ganske mange millioner kroner. Ingen andre ritt er i nærheten av å gi laget like mye medieeksponering og russerne ser nok at han stiller på startstreken i Frankrike også neste sesong.

FAMILIETRØST: Alexander Kristoff fikk en god klam av sønnen Leo etter tredjeplassen på Champs-Élysées. Katjusja-syklisten var glad for å være med familien igjen, men skuffet over årets Tour de France.
Kristian Jacobsen

— Vi skal ta en total evaluering av situasjonen. I utgangspunktet vil vi kjøre Tour de France, men klassikerne på våren betyr utrolig mye. Jeg registrerer likevel at både Greipel og Sagan var dårlige på våren, men leverte godt i Tour de France, sier Ørn.

VM det store målet

Selv om det er viktig å levere gode resultater i de kommende løpene, er det VM i Richmond som er det neste store målet for Kristoff. I utgangspunktet er løpene imellom Tour de France og VM en viktig del av oppkjøringen til verdensmesterskapet, men Kristoff vil gjerne pynte ytterliggere på hans fantastiske statistikk med 18 individuelle seirer i 2015. Løypen i Richmond passer Kristoff prefekt og Storhaug-ekspressen er blant de største favorittene til å stikke av med seieren.

Ørn vil ikke se for langt fram i tid.

  • Det viktigste nå er at Alexander restituerer seg før han begynner å fokusere på høstsesongen, sier Ørn.