Alexander Kristoff var ikke med i det avgjørende bruddforsøket og satt sjanseløs i hovedfeltet da medaljene ble fordelt på EM-fellesstarten på sykkel søndag.

Kristoff som punkterte halvveis i rittet fikk det tungt.

– Det var akkurat da det begynte å sprekke opp. Jeg fikk et hjul av Sven (Erik Bystrøm), og da var han ute av løpet. Resten av laget slapp seg med ned for å kjøre meg opp, og deretter forsvant de ut én etter én. Dermed satt jeg igjen alene, sa Kristoff til NRK.

– Jeg følte meg OK før punkteringen, men etterpå var det tungt, tilføyde han.

EM-tittelen gikk til italienske Matteo Trentin. Han var sterkest i utbrytergruppen på de siste meterne.

Sølvmedaljen gikk til Mathieu van der Pole fra Nederland, mens belgiske Wout van Aert tok bronsen.

Alexander Kristoff kom til mål sammen med et sterkt redusert hovedfelt. Fjorårets vinner gikk rett bort til Trentin og gratulerte ham med gullmedaljen etter målgang.

Fem av seks nordmenn måtte bryte

Mye nedbør og sterk vind dannet tøffe forhold for syklistene i Glasgow søndag. Av seks nordmenn måtte fem bryte underveis i rittet. Dermed ble det ingen hjelp for Kristoff mot slutten, noe som gjorde det vanskelig for lagkapteinen.

– Løypen var brutal. Det var vått og mange svinger. Det var sikkert 1000 spurter totalt, oppsummerte Kristoff til NRK etter rittet.

EUROPAMESTER: Alexander Kristoff ble europamester i 2017. Syklisten maktet ikke å forsvare tittelen.
Bagger, Henning / Scanpix Denmark

Sondre Holst Enger var blant dem som fikk tekniske problemer underveis. Sven Erik Bystrøm måtte bryte etter å ha gitt Kristoff et av sine hjul som følge av en punktering hos sistnevnte.

Bruddbom

Det ble som ventet mange bruddforsøk på fellesstarten i sentrumsgatene i Glasgow. Hovedfeltet, der det norske laget satt gjennom hele dagen, brukte mye krefter på å kontrollere utbryterne.

Med drøyt fem mil igjen å sykle kom en 11 mann stor gruppe av gårde og opparbeidet seg raskt en solid luke til feltet. Med drøyt to mil igjen å sykle var forspranget økt til rundt tre minutter.

Det skulle det vise seg umulig for hovedfeltet å gjøre noe med, ikke minst som følge av at de fleste av de store nasjonene var representert i bruddet. Dermed var Kristoff i realiteten sjakk matt.

Stavanger-karen var samtidig i godt selskap. Med seg i hovedfeltet hadde han et kobbel andre spurtsterke ryttere, blant dem belgiske Greg van Avermaet.

Dermed ble det ingen ønskereprise i EM for nordmannen som vant den prestisjetunge avslutningsetappen i sommerens Tour de France. Kristoff vant EM-fellesstarten i danske Herning for ett år siden.