Sotra-syklisten kunne juble, både for egen bronsemedalje og for lagkamerat Sven Erik Bystrøms gull i U23-VM-fellesstarten i Spania.

– Det var en perfekt dag. Vi holdt oss kalde. Jeg snakket med Sven (Bystrøm, gullvinner) på siste runden og han ville angripe. Jeg sa «bare kjør». Så visste jeg at spurten min var bra og å ta bronsen i en slik spurt er helt suverent, sier Skjerping til Aftenposten.

Skjerping begynte som syklist i CK Sotra som 12-åring i 2005. På sin egen hjemmeside skriver han om følelsen av å vinne sitt første sykkelritt, noen måneder senere.

– Å krysse målstreken først var en ubeskrivelig følelse. Den var den følelsen som fikk meg til å satse videre, og det er den samme følelsen som driver meg videre i dag. Følelsen av å vinne, følelsen av å oppnå noe man har jobbet hardt for.

Skrek ukontrollert

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen og Bergens «VM-sjef» Erik Halvorsen sto og skrek seg hese under avslutningen av rittet.

– Vi ropte så høyt at alle rundt oss trodde vi var gale, forteller en svært oppstemt Halvorsen til BT.

Tiedemann Hansen sier han er både «sjokkert og målløs» etter den unike norske lagprestasjonen.

GLEDE: Kristoffer Skjerping sitter ved den ferske verdensmesterens side.
Espen Hansen

– Dette er historisk! Vi har aldri hatt to stykker på pallen og i tillegg har vi en på 5. plass. Utrolig bra. Dette toppet beslutningen om VM til Bergen torsdag. Jeg har fått hilst på vinneren og Skjerping i pressesonen og gratulert dem. For dem er jo dette fantastisk stort og nesten litt uvirkelig.– Dette er det råeste jeg har vært med på i hele mitt liv. Den timingen… Dagen etter VM-tildelingen, tenkt den inspirasjonen det må ha gitt dem. Disse guttene vil være på topp under det mesterskapet. Helt utrolige prestasjoner, sier Erik Halvorsen.

Bjarte Hetlevik har vært CK Sotras representant i prosjektgruppen for Bergens suksessfulle VM-søknad.

Han hadde ikke hørt om Skjerpings medalje – eller den vanvittige norske laginnsatsen – da BT ringte for å få en kommentar.

– Tuller du, eller? Fy f… Det er helt sinnssvakt, utbrøt han.

Mesterskapsrytter

Etter å ha summet seg i noen sekunder, fortsatte han:

– Dette er helt spinnvilt. Jeg håper han ble inspirert av at vi fikk VM tildelt torsdag! For ham er jo viktig å posisjonere seg inn mot det de neste årene, og et sterkere signal enn dette kan du vanskelig sende!

Hetlevik beskriver Skjerping som en mesterskapsrytter.– Han er sterk og tåler høyt tempo. Litt som Edvald Boasson Hagen kan han vinne en spurt i et felt som ikke er altfor stort. Det er helt fantastisk at han fikk dette til!

Styreleder i CK Sotra, Frode Erstad, var naturlig nok også høyt oppe:

– Vi er jo klar over at han er et stortalent, så det var ikke uventet. Han har vist en enorm form i år, ikke minst etter sommeren, med gode prestasjoner i både Arctic Race of Norway og Tour de’l Avenir (ungdommens Tour de France). Han er en fantastisk rytter og veldig jordnær person, sånn jeg har opplevd ham, sier CK Sotras styreleder Frode Erstad.

Skjerping ble æresmedlem i sykkelklubben etter at han vant NM i gateritt på hjemmebane i 2012. – Kanskje var det at Bergen fikk VM noe som gjorde han ekstra motivert. Kanskje hadde han et ekstra gir på grunn av det.

Det kan Erstad ha rett i. For torsdag tvitret Kristoffer Skjerping:

«VM på hjemmebane i 2017! En større "gulrot" å strekke seg etter skal man leite lenge etter!»

Hylles av kameraten

Eiking fra Askøy sier følelsen etter drømmerittet der han selv ble nummer 17, både er «merkelig og surrealistisk».

– Jeg kan ikke spurte vet du, men det var det tre andre på laget som kunne! En helt vanvittig følelse. Det har ikke gått opp for meg ennå – at Bystrøm er verdensmester klarer jeg ikke sette ord på, så stort er det. Jeg tror ikke mange forstår det.

Han hyller lagkompisen fra «den rivaliserende øyen» Sotra.

– Kristoffer viser at han er blant verdens beste U23-ryttere. Han kan nok velge å vrake i profftilbud etter dette, tror Eiking, som også er spådd en snarlig proffremtid av flere eksperter.

Etter en 14. plass i fjorårets VM, som 18-åring, og et nytt godt ritt nå, er ikke det urealistiske spådommer.