BERGEN (BT): Med politieskorte syklet fire ryttere, to kvinner og to menn, fra det belgiske landslaget gjennom VM-løypene i Bergen tirsdag. Med seg på turen hadde de lokale syklister fra Team FixIt.no, samt et stort entourage av trenere og mekanikere som inspiserte bergensveiene fra følgebilene.

Hver eneste meter ble fanget opp på film, og både ryttere og trenerne fikk dannet seg et bilde av traséen som skal avgjøre hvilken rytter som kan ikle seg den karakteristiske regnbuetrøyen neste sesong.

Etter å ha testet løypen tror belgierne at det kan bli en nordmann.

– Denne løypen passer perfekt for (Alexander) Kristoff, sier Oliver Naesen.

Lettere enn ventet

Etter å ha syklet to runder i et relativt behagelig tempo, har han nemlig konkludert med at løypen ikke er så krevende som mange skal ha det til.

Blant dem den nederlandske landslagssjefen, som etter sitt besøk i Bergen mente at løypen var for hard for rene spurtere.

– Jeg fikk høre før jeg kom hit at løypen kunne minne om de belgiske klassikerne, men den er faktisk ikke så hard. Vi skulle gjerne sett at den var hardere, sier Naesen.

Selv er 26-åringen, som ble nummer tre i vårens E3 Harelbeke, en av verdens aller beste klassikerryttere, men i VM må han belage seg på å være hjelperytter.

FAVORITT: Philippe Gilbert løftet sykkelen over hodet etter å ha vunnet årets Flandern rundt. Belgieren nevnes også blant de største favorittene til å vinne VM i Bergen.
Geert Vanden Wijngaert / TT / NTB Scanpix

For i september kommer det belgiske laget til Bergen med to av de aller heteste favorittene. Greg van Avermaet og Philippe Gilbert har dominert vårens klassikere, og til sammen vunnet en tredjedel av alle WorldTour-rittene så langt denne sesongen.

I utgangspunktet skulle løypen i Bergen passet begge de to klassikerspesialistene bra, men etter å inspisert løypen næmere, er Naesen litt mer usikker.

– Jeg tror en spurter kommer til å vinne, sier han.

Vil gjøre rittet hardt

Landslagssjef og tidligere topprytter, Kevin De Weert, er ikke like defensiv. Til tross for at han også var overrasket over at stigningen opp Låndåslien til Montana, ved Ulrikens fot, ikke var hardere, mener han at Gilbert og Van Avermaet fortsatt vil være å regne med.

Alt vil avhenge av hvor hardt rittet blir kjørt.

– Jeg tenkte selv at bakken kom til være for hard for spurtere etter 270 kilometer, men etter å ha snakket med rytterne, så er konklusjonen at det vil komme an på, sier De Weert, og legger til:

– Når bakken ikke er så hard, så vil det for mange lag ikke være et alternativ å vente med å angripe til siste runde. Mange nasjoner, inkludert oss, vil være mer interessert i å kjøre et hardt ritt. Vi må bli kvitt spurterne, sier han.

Hvis ikke det blir kjørt hardt, tror både Naesen og lagkamerat Yves Lampaert at rene spurtere som Mark Cavendish også vil kunne henge med.

– Mange undervurderer Cavendish, synes jeg. Han kan henge med her hvis han er i form, sier Lampaert, som var lagkamerat med briten i Etixx-Quick Step.

Sjokkert av Fløyen

I tillegg til å kjøre rundløypen for fellesstarten, benyttet belgierne også anledningen til å teste ut tempoløypen opp til Fløyen. Den prøverunden endte med en helt motsatt konklusjon.

GOD TEMPORYTTER: Yves Lampaert er blant de beste temposyklistene i verden, men på den harde tempoen opp Fløyen tror ikke belgieren at han har noen sjanse.
Alexandra Panagiotidou / TT / NTB Scanpix

– Jeg ble ganske sjokkert da jeg syklet opp dit. Den siste stigningen er kjempehard og veldig teknisk krevende, så det blir ingen typisk tempo, sier Lampaert, som ble nummer syv på VM-tempoen i Qatar.

Etter turen opp til Fløyen er han usikker på om han i det hele tatt gidder å stille til start i Bergen.

– Det er vanskelig å si. Det kan jo hende at det føles bedre neste gang jeg sykler opp dit, sier han.

Trener De Weert sier at han sannsynligvis kommer til å la sine beste klatrere, som Ben Hermans, få bryne seg på tempoløypen, og at et sykkelbytte i bunnen av bakken vil være helt nødvendig.

– Det blir en fantastisk tempo for tilskuerne, for utsikten er nydelig, men bakken er veldig hard, sier han.

– De to første rundene er fine for temporytterne, men den siste stigningen er skikkelig tøff. Det er kanskje bare Tom Dumoulin, Rohan Dennis og Chris Froome som kan takle den, supplerer Naesen.