BERGERAC (Aftenbladet): — Nå vil jeg egentlig bare til Paris og bli ferdig med dette, sier Alexander Kristoff med et lite smil.

Han har akkurat spurtet i mål til en 3. plass og er søkkvåt etter å ha syklet 208 kilometer gjennom en storm som selv det norske Vestlandet ville vært stolt av. Det kraftige regnværet, som blant annet slo ut deler av telefonnettet, skapte store problemer for rytterne da de ankom målbyen.

— Jeg vil jo alltid vinne, men da regnet kom, ble det vanskelig å kjøre inn han som vant, forklarer Kristoff til Aftenbladet etter å ha vært en snartur innom dopingkontrollørene like ved målseilet.

— Dette er en etappe som Alexander hadde vunnet dersom han hadde hatt flere lagkamerater med seg i avslutningen. Når Katjusja bygger laget sitt mer rundt ham, slik de har lovet til neste sesong, vil en etappe som dette mest sannsynlig ende med norsk etappeseier, sier trener og stefar Stein Ørn til Aftenbladet.

Perfekt utvikling

I utgangspunktet utviklet den 19. etappen seg akkurat som Kristoff hadde håpet. Mellom vinrankene i Sørvest-Frankrike ble det tidlig klart at noe stort brudd ikke ville gå helt inn. Da så Marcel Kittel – feltets beste spurter – ble kjørt av i den siste bakken, og Peter Sagan dundret i asfalten drøyt tre kilometer før mål, lå forholdene så til de grader til rette for en ny norsk jubeldag.

Og når forholdene i tillegg lignet veldig på vestlandsk sommervær - eller vintervær om du vil, var det spent stemning blant de mange med nordmennene i målområdet da rytterne nærmet seg. Dessverre, sett med norske øyne, var det ingen i feltet som tenkte at Ramunas Navardauskas fra Litauen var noen trussel da han stakk i ensom majestet drøyt 13 kilometer fra mål.

Etter å ha kommet seg gjennom en rekke utfordrende svinger og rundkjøringer før mål, kunne dermed en av feltets mest ukjente helter strekke hendene i været etter å ha snytt spurterne for seieren med 100 meters margin. At Kristoff ble sperret og tapte spurten i hovedfeltet mot John Degenkolb, betydde dermed mindre.— Akkurat idet jeg skulle gå til, kom de rundt meg, og jeg fikk ikke klar bane, forklarer Kristoff på vei til Katjusjas lagbuss.

Der ble han møtt av norske fans med flagg og heiarop.

Vil hjem

Det er ikke vanskelig å forstå at den siste uken har vært en mental utfordring for 27-åringen fra Storhaug. Forrige torsdag tok han sin første etappeseier. Bare tre dager senere kom nummer to. At nummer tre ikke kom med syndefloden i Bergerac, var egentlig helt greit. Kristoff selv klarte i hvert fall ikke å være veldig skuffet etter 3. plassen.

— Jeg føler meg grei, men jeg er sliten i hodet av alt egentlig. Det blir deilig å få litt fri, forklarer Norges nye sykkelyndling.

Champs-Elysées

Bare to etapper gjenstår før Alexander Kristoff kan sette seg på flyet hjem til Stavanger og Storhaug. Lørdagens 54 kilometer individuelle tempoetappe er egentlig ganske interesseløs. For Kristoffs del handler det bare om å spare krefter. Og kampen om sammenlagtseieren har Vincenzo Nibali avgjort for lenge siden.

På søndagens sisteetappe får Kristoff imidlertid nye sjanser til å ta sin historiske trippel når Touren avsluttes opp Frankrikes brosteinsbelagte paradegate – på det som tradisjonelt sett har vært spurternes store dag.

— Han har en veldig god mulighet til å vinne i Paris. Det er en etappe og en spurt som passer Kristoff veldig bra, sa TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad til Aftenbladet tidligere i Touren.

— Jeg vil anbefale alle å få med seg søndagens sisteetappe. Nå har vi kommet så langt at vi småskuffet etter en 3. plass i Tour de France. Med den fysiske kapasiteten Alexander viser om dagen, er det fullt mulig å vinne i Paris også, forklarer Stein Ørn – som de siste dagene har måttet forklare fenomenet Alexander Kristoff til journalister fra hele verden.

Av norske ryttere er det kun Thor Hushovd som har triumfert i den franske hovedstaden tidligere. Det håper Kristoff å endre på søndag.

— Drømmen er jo å vinne på Champs-Elysées, sier Kristoff.

— Men jeg vet jo at Touren har vært en suksess uansett hvordan det går.