— Det har vært helt fantastisk, sier Toril Lussand (50) og ser på Åshild Sønsteby (44).

Vi møter det nygifte paret hjemme i leiligheten i Fyllingsdalen i Bergen. De er nesten ikke til å kjenne igjen. I fjor vår var de begge i faresonen for sykelig overvekt. Men etter å ha vært med på prosjektet «Bergens slappeste», gikk de ned 30 og 20 kg i løpet av seks-syv måneder.

- Aldri klart

Nå har de nettopp kommet hjem fra sitt livs eventyr. Sammen har de besteget Kilimanjaro - Afrikas høyeste fjell (5895 m.o.h).

— Det kostet oss mye jobbing å komme oss ned i kilo, og i form. Men treningen var nøkkelen vår til et bedre liv. Nå orker vi mer og har fått mer innholdsrike dager. Vi hadde aldri kommet oss opp på Kilimanjaro for to år siden, sier Åshild Sønsteby.

Åshild Sønsteby (t.v.) og Toril Lussand på vei opp til toppen av Kilimanjaro.
Privat

De tenkte på forhånd at det tøffeste med turen ville bli det fysiske. Slik ble det ikke. - Det var det mentale vi måtte jobbe mest med. Spesielt den siste etappen, da vi måtte gå i stummende mørke med lykt, lite oksygen og lite søvn. Da var det overveldende å komme på toppen å se soloppgangen og den fantastiske utsikten sammen med den fine gruppen av mennesker og guider som vi hadde gått med, sier Lussand.

Stor økning

Lussand og Sønsteby 2.jpg

Lussand og Sønsteby er ikke alene om å lokkes av høye fjell og fjerne strøk. Vi har snakket med tre operatører som tilbyr slike aktivitetsreiser. Alle melder om stor økning.— Vi hadde en omsetning på 33 millioner i forfjor. I fjor økte dette til 40,5 millioner, og i år ligger vi an til å ligge enda høyere. Dette til tross for at vi har tapt mye på at færre vil reise til Nepal på grunn av jordskjelvet, sier Trygve Sunde Kolderup, daglig leder i Hvitserk & Eventyrreiser.

De er den største turoperatøren på dette området i Norge.

- Dere merker ikke at det er tøffere økonomiske tider i Norge?

— Nei, ikke i veldig stor grad ennå, men det kan fort snu. Vi får også se hva som skjer nå når valutakurser gjør det dyrere å være nordmann i utlandet, sier Kolderup.

Ifølge en undersøkelse magasinet UTE gjorde for et par år siden, er Kilimanjaro det mest populære ekspedisjonsmålet for nordmenn.

Jarle Trå.
Rune Sævig

— Vil utfordre segJarle Trå har tilbudt turer og ekspedisjoner til fjerne strøk siden 2005. Interessen er større enn noensinne, forteller han.

— Det er et tegn på at folk ønsker mer opplevelser på feriene sine. De vil utfordre seg psykisk og fysisk, se flott natur og oppleve andre kulturer, sier Trå.

Fotturene til Machu Picchu i Peru, er de mest populære. De følges tett av Kilimanjaro-turene, som ca 100 er med på hvert år.

Marit Andreassen tilbyr reiser gjennom Høyfjellspesialisten. Også de opplever stor økning.

— Man skulle tro nå, med vanskeligere økonomiske tider, at vi ville merke det på bookingen av turer. Men vi har aldri hatt så stor pågang som i 2015. Spesielt turene til Nepal og Tanzania veldig populære, sier Andreassen.

Grønland på ski

Lussand og Sønsteby har tenkt til å kombinere reising med fysisk aktivitet i fremtiden også.

— Vi drømmer om å klatre Sajama (6442 moh) i Bolivia og å gå over Grønland på ski. Håpet er at vi kan realisere disse to drømmene i løpet av fire-fem år. Vi har også snakket om å sykle fra Oslo til Paris. Sikkert helt idiotisk, men sånn er det. Vi må sette oss konkrete mål. Det er det som drar oss, sier Åshild Sønsteby.