Er potetene dine grønnflekket eller har fått grønn farge? Da er det bare en ting å gjøre:

— Slike poteter bør verken selges, kjøpes eller spises, sier Eldrid Lein Molteberg, forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

Grønnfargen skyldes at potetene er blitt utsatt for lys over lengre tid, enten fordi de stikker ut av jorden på åkeren eller fordi de oppbevares i plast eller nett i butikken. Samtidig som det produseres grønnfarge, produseres det en type gift som kalles glykoalkaloider eller solanin.

Ser potetene slik ut, bør du ikke spise dem.
Privat/Mattilsynet

Tror potetene er umodneTemaet har vært omtalt en del de siste årene. Likevel er det fortsatt en del som ikke kjenner til farene ved grønne poteter, ifølge Molteberg.

— Noen tror at grønnfargen betyr at potetene er umodne. Det er ikke tilfelle. Grønne poteter kan gi magevondt og andre fysiske plager, sier Molteberg.

Spiser man større mengder, kan det gi hodepine, feber, diaré, oppkast og magesmerter. I alvorligste tilfelle kan det gi nevrologiske forstyrrelser i form av balanseproblemer og synsforstyrrelser, ifølge frukt.no. Symptomene er forbigående.

- Om poteten har en liten grønn flekk, kan man da skjære den vekk og spise poteten?

— Det anbefales å kaste hele poteten, ettersom glykoalkaloid-innholdet nok vil være forhøyet i hele poteten. Selv skjærer jeg likevel oftest litt godt av i tillegg til flekken, og tror det er liten helsefare forbundet med slik praksis. Om hele knollen har svakt grønnskjær vil jeg være mer skeptisk, sier Molteberg.

- Kan andre grønnsaker også bli grønne og danne solanin?

— Nei, det er ingen andre grønnsaker med samme problematikk, sier Molteberg.

Ble syk

Tidligere i år fikk Mattilsynet melding om en person som hadde symptomer som kvalme, løs mage og nedsatt almenntilstand etter å ha spist grønne poteter.

— Vi fikk aldri bekreftet at det skyldtes de grønne potetene, men det kan godt ha vært det. Symptomene vedkommende fikk var like symptomene inntak av grønne poteter kan gi, sier Margit Kristin Otterlei, seniorinspektør i Mattilsynet.

Hun forteller at det heldigvis er sjelden de får slike henvendelser.

— De fleste er flinke til å kaste grønne poteter, fordi de vet at de ikke skal spises, sier Otterlei.

Grønne poteter har også ofte en bitter og besk smak, som gjør dem vonde å spise.

Oppbevares i mørket

Ernæringsbiolog og grunder i Bramat.no, Lise von Krogh, anbefaler å oppbevare poteter i mørket, beskyttet for lys.

— Når du kjøper potet i butikk velg helst lystette poser. Populære potetsorter kommer gjerne i nett eller gjennomsiktig emballasje og ligger normalt kort tid i grønnsaksdisken. Derfor er det viktig at du oppbevarer poteten mørkt og kjølig når du kommer hjem, sier Krogh, som nylig skrev en sak om temaet på bramat.no.

Hun forteller at solanin også finnes i groer og spirer på poteter. Disse bør heller ikke spises.