LONDON: Fabiano Caruana sa det rett ut på pressekonferansen: «Jeg var redd».

Omtrent en time tidligere hadde utfordreren sittet ved VM-brettet. Han så gode Magnus Carlsen-trekk, trekk som kunne avgjort VM.

Men så kunne Caruana pustet lettet ut. Stillingen roet seg. Og da spillerne rundet 30 trekk, tilbød plutselig Magnus Carlsen remis.

Den beslutningen ble ikke tatt godt imot i presserommet i London.

– Det var sjokkerende. Etter dette heier jeg på Caruana i VM. Han gjorde et genuint forsøk på å vinne i dag. Det gjorde ikke Magnus, sier den australske stormesteren Ian Rogers, som skriver for nettstedet lichess.org under VM.

– Det trekket så fantastisk ut

Det var spesielt et trekk som fikk eksperter til å reagere: Da Carlsen flyttet bonden til a4 i det 29. trekket.

Ian Rogers mente Carlsen heller burde spilt løperen til a4-feltet. «Jeg var veldig redd for løper til a4», sa Caruana selv på pressekonferansen.

– Det trekket så fantastisk ut. Caruana var livredd for det. Caruana kunne ikke regne på det til slutten, men han visste at det var farlig, sier Rogers.

Dette trekket fra Carlsen, bonde til a4, mente mange eksperter var for harmløst. Carlsen selv forklarte at han gikk for en stilling som var helt trygg.
Skjermdump, chess24.com
Caruana mente Carlsen heller burde ha spilt løper til a4. Caruana så for seg bonde til b3 som et mulig svar, men han fortalte at han var bekymret for om Carlsen da kunne ofre en brikke for et potensielt dødelig angrep.
Skjermdump, chess24.com

Rogers sier han er «veldig skuffet» over Carlsens spill.

– Hvis Magnus kunne fremprovosere litt frem svakheter i Carlsens stillinger, kunne Caruanas stilling kollapse, sier Rogers.

– Magnus fikk en bra stilling. Det minste man kan gjøre er å prøve. Han prøvde ikke engang, legger han til.

Slik svarte Carlsen selv

I VM er det en regel om at man ikke kan tilby remis før det 30. trekket. Og etter 31 trekk tilbød Carlsen remis. På pressekonferansen etterpå la ikke nordmannen skjul på at han var fornøyd med remis.

– Jeg prøvde bare gjøre naturlige trekk. Alle kunne se jeg ikke nødvendigvis gikk for det maskimale. Jeg ville bare ha en stilling som var helt trygg, der jeg kunne presse litt, sa Carlsen.

– Hvis remis ikke hadde vært et tilfredstillende resultat, ville jeg gjort noe annerledes, la verdensmesteren til.

Magnus Carlsen sa remis var et «tilfredstillende resultat» etter partiet.
World Chess

– Ugjenkjennelig

Magnus Carlsen forklarte at det var noen varianter han ikke hadde sett ved brettet. Den norske stormesteren Jonathan Tisdall er enig med Ian Rogers i at Carlsen hadde sjanser til å vinne.

– Jeg tror det var to-tre ganger han kunne spilt noe skarpere og bedre. Men han var ikke interessert i å spille noe skarpt i det hele tatt. Det han spilte var hundre prosent trygt, sier Tisdall.

Tisdall mener Carlsen har forandret seg som spiller. Stormesteren synes det virker som Carlsen føler han trenger et stort overtak for å kunne sette Caruana på prøve.

– Han er ugjenkjennlig mentalt. Han har mistet noe. Killerinnstinktet var helt vanlig for ham før. Han trengte ikke å stå bedre for å spille før. Nå er han ikke interessert i å spille hvis han ikke står til vinst, sier Tisdall, før han legger til:

– Jeg skjønner ingenting. Jeg skjønner virkelig ingenting.

Nå blir det omspill i London. Onsdag får verdensmesterskapet endelig en vinner.