Chennai, Sotsji, så New York. Men det har foreløpig vært uklart hvor Magnus Carlsen skulle spille sin fjerde VM-kamp.

Nå hevder imidlertid den spanske avisen El Pais å ha svaret: London. Avisen skal ha kilder som er «veldig nære» selskapet AGON, som arrangerer VM-kampene.

Selv sier imidlertid AGON at beslutningen ikke er offisiell, og at det fortsatt finnes andre mulige arrangørsteder.

Fikk du med deg Carlsens merkverdige gest?

– Hadde vært bra for sjakken

El Pais slår altså fast at VM-kampen går i London. Det er Leontxo García, som har dekket sjakk gjennom flere tiår, som har skrevet artikkelen.

Et eventuelt valg av London passer godt med AGON og det internasjonale sjakkforbundet FIDE sitt ønske om å legge store begivenheter til store metropoler.

President i Norges Sjakkforbund Morten L. Madsen var ikke kjent med opplysningene til El Pais da Aftenposten tok kontakt.

– En VM-kamp i London hadde vært bra for sjakken, sier Madsen til Aftenposten.

– Hvorfor er det så viktig at VM-kampen arrangeres i storbyer?

– Flere store sjakkpersonligheter, blant andre Garry Kasparov, har vært opptatt av at sjakk skal bli mer populært i Vesten, og vokse litt ut av Russland og de tidligere sovjetiske statene. Det handler om større synlighet og mer oppmerksomhet, sier Madsen.

Møte i London

Madsen presiserer at Norges Sjakkforbund ikke har noe innflytelse på prosessen rundt valgt av VM-arrangør.

Tidligere i år var Norge et av landene som viste interesse for å arrangere VM-kampen, sammen med Sør-Korea, Japan, Singapore og nettopp London.

Da bekreftet også FIDE-president Kirsan Iljumzjinov at han hadde møtt businessmenn og advokater i London for å snakke om VM-kampen. Nå virker det altså som at London har vunnet kampen, selv om det ennå ikke foreligger en bekreftelse fra offisielt hold.

VM-kampen vil etter planen bli arrangert i november. Magnus Carlsens motstander vil bli kåret gjennom Kandidatturneringen i Berlin neste år.

De tre spillerne som allerede er klare for den turneringen er Sergej Karjakin (Russland), Levon Aronian (Armenia) og Ding Liren (Kina). Det er plass til fem til spillere.

  • To på bakgrunn av gjennomsnittsrating i 2017.
  • To på bakgrunn av resultater i FIDE Grand Prix.
  • Én «Wild Card»-spiller, som arrangøren selv kan velge.

Magnus Carlsen har for øvrig gode minner fra London. I 2013 vant han en nervepirrende kandidatturnering i byen, noe som gjorde at han kvalifiserte seg til sin første VM-kamp mot Viswanathan Anand. Nordmannen har også vunnet storturneringen London Chess Classic fire ganger.