Ingen skal beskylde Tromsø Idrettslag for å være kjedelig. Når sesongen i praksis har vært over i noen uker for «Gutan», har det i kulissene kommet fram at et gigantunderskudd var på trappene.

Onsdag kveld kom den offisielle bekreftelsen på at klubben har gått med underskudd på over 10 millioner på driften i 2018. Etter et fire timers langt møte med begge klubbens styrer, samt andre sentrale ledere på Alfheim, kom Kristian Høydal ut for å fortelle hvor ille det sto til. Den nye daglige lederen har mildt sagt fått en utfordrende jobb i fanget.

Konsekvensene for det viktigste produktet – klubbens A-lag – er langt på vei klare. Kutt må gjøres i spillerlønninger. Ikke for dem som har kontrakt neste år. Men i den totale potten.

Det betyr at nye spillere som skal inn må lønnes langt lavere. Noe som ligger i kortene når lønnsbudsjettet må kuttes fra 20 til muligens rundt 15 millioner.

Vi vet enda ikke hvor mye «gode venner» av klubben vil hjelpe klubben i vinter. Det som er klart er at klubben selv ikke vil ha råd til å kjøpe spillere slik stoda er i dag. Her handler det om å få veldig mye mer ut av hver krone enn det som har vært tilfelle i dag.

På trenerfronten har Simo Valakari opplevd motgang fra sommeren av. Jeg snakket senest torsdag ettermiddag med den finske 45-åringen på Alfheim. Han er kanskje den som virker minst stresset av at TIL har et underskudd på 10 millioner kroner.

Den selvtilliten kommer nok godt med når TIL også denne vinteren må ut på gratismarkedet. Spillere som havner her kan ofte karakteriseres i to kategorier. Enten er de for dårlige, også for TIL. Eller så har de havnet i unåde i sin gamle klubb, og trenger bare en ny start. Ofte er det i den siste kategorien det går an å gjøre et scoop.

Sportsredaktør i iTromsø, Rune Robertsen.
iTromsø

Du finner ikke en eneste TIL-leder som ikke sier at de kommer til å få et slagkraftig lag i 2019. Slikt er man programforpliktet til å si. Og ingen vet per i dag om de får rett eller feil i sine spådommer. Hva som skjer neste år handler mye om hvor gode sjefene på Alfheim er til å finne spillere gjennom vinteren, med langt mindre lønnsmidler enn det som har vært tilfelle i 2018.

TIL er ikke i den kategorien fotballklubber som går umerket gjennom et underskudd på 10 millioner. Samtidig er det viktig å beholde ambisjoner om å løfte klubben oppover i norsk fotball. Det er derimot ikke klokt å presse fram målsettinger som i stedet blir en tvangstrøye. Særlig i lys av den økonomiske krisen klubben står midt i.

TIL har med jevne mellomrom nevnt 100-årsjubileet i 2020 som et år der TIL skal lykkes. Da skal «Gutan» «være et topplag», noe som ikke kan forstås som annet enn medaljestrid.

At Tromsø Idrettslag fyller 100 år må – og skal – markeres skikkelig. Klubben er byens fremste varemerke. Ja, kanskje hele landsdelens.

En slik feiring skal derimot ikke få noe innflytelse på hvordan TIL skal satse sportslig. I en ideell verden kunne TIL med nok midler planlagt suksess samtidig som de blir 100 år.

Med snaue 14 måneder igjen til 2020 er de på ingen måte der. Jeg ser ingen grunn til at TIL ikke skal kunne lykkes i 2020. Men det kan like gjerne skje i 2019 som i 2021.

Her handler det om å legge planer uten en påtvunget tanke om å måtte lykkes i et bestemt år. Slike planer blir omtrent uten unntak bare med ordene. Å «vedta» suksess er dessuten ganske fjernt. Det er jo ingen klubber som vedtar sportslig fiasko heller, og siden absolutt alle konkurrenter og rivaler mest sannsynlig vedtar det samme, er det flere som vil mislykkes enn lykkes.

Til skrekk og advarsel kan jeg minne om hvordan det gikk med Bodø/Glimt da de fylte hundre år, og byen selv fylte to hundre år, i 2016. Selv uten ambisjoner – i den grad den klubben noen gang har hatt det – rykket Glimt ned til 1.-divisjon.

TIL-suksess er ønsket velkommen alle dager i uka i Tromsø. Men det er ingen grunn til å sette seg selv sjakk matt på veien dit.