Brann-Stabæk 3–0

Fortsatt mangler Stabæk en seier, fortsatt er det rådvillhet som råder ute på banen. Og det siste er det verste. Mot Brann viste det unge Stabæk-laget at det for tiden mangler selvtillit, duellkraft og la-det-stå-til-holdning.

Brann-kampen ga trener Toni Ordinas og hans spillere enda mer å gruble over, og grublefotball gir sjelden resultater.

Ohi Omijuanfo, som fortsatt kan drømme om en solid karrière, har snakket om spill som går for mye på tvers. Han prøvde å løse opp i spillet ved selv å vandre bakover noen ganger, helt ned i fanget på midtstopperne sine.

Vadim Demidov prøvde seg på et eget raid, heller ikke det vellykket. Egne prosjekter nytter lite i det lag som er i sammenhengende motgang, det har fotballhistorien mange eksempler på.

Men det blir gjerne slik når viljen er større enn evnen, og når motgang trenger seg på fra alle kanter. Det Stabæk trengte nå, ikke minst etter nestenflausen i cupen, var en oppmuntring.

Aftenposten-kommentator Ola Bernhus.

Motgang på motgang

Skuddet som ga Brann 1–0 etter bare 11 minutter (Gilli Rólantsson) kunne ikke passet dårligere. Headingen som ga 2–0 like før pause (Vito Wormgoor) forverret tilstanden og gjorde pausemobiliseringen vanskeligere.

Skulle Stabæk berge noe som helst i andre omgang, måtte dueller vinnes, selvtillit økes og frekkhet hentes frem. I stedet økte Brann til 3–0 (Petter Orry Larsen).

I flere av de foregående sesongene har bæringene klart å legge seg på et nivå som ingen tiltenkte dem før sesongen – velspillende, respektløst, morsomt og effektivt. De kvalitetene som har ligget bak, finnes i årets Stabæk-versjon også. Det er talent og spillforståelse nok. Men er det nok rutine?

Spinkelt foreløpig

Ingen av dem som startet for Brann i denne kampen, er under 24 år. Fem av Stabæk-spillerne er det, Hugo Vetlesen og Ola Brynhildsen er fortsatt tenåringer. Mande Sayouba, Franck Boli og Vadim Demidov er erfarne nok, men kan ikke endre inntrykket av Stabæk i denne kampen mot Brann: For spedt og ferskt.

Det betyr ikke nødvendigvis at Stabæk vil være en nedrykkskandidat utover høsten. Det er mange lag som ligner nedrykkskandidater på dette tidspunktet, og målet for dem alle er at det skal være noen som er enda svakere.

Start må helst beseires onsdag. Så må Stabæk må få noe mer ut av mai enn april. De må skaffe seg så mange poeng mot Lillestrøm, Kristiansund og Odd at de tåler å tape mot Rosenborg, Vålerenga og Sarpsborg. Enkelt nei, men mulig ja.

Alt virker bra

I Bergen er alt lyst. Lars Arne Nilsen mønstrer et lag i år som er nesten komplett etter norsk standard – en velspillende keeper, et forsvarsspill med nærkampstyrke og full forståelse for å opptre samlet, midtbanefolk med en god blanding av slitestyrke og kreativitet og et angrepsspill som er variert nok til å plage alle.

Årets Brann-lag kommer til å være med hele veien.