Analysen av hvorfor Manchester United har mistet poeng i mer enn halvparten av kampene sine denne sesongen, kunne vært kort.

De har scoret ett fattig mål mer enn Bournemouth. De har scoret 21 færre enn Liverpool, og klart færre enn de andre topplagene.

Zlatan Ibrahimovic har levert varene med sine 16 mål, men rundt svensken har det vært syltynt.

Bak tallene skjuler det seg en enkel sannhet: Manchester United er blitt et lag det er altfor enkelt å forsvare seg mot!

Det er tre ting som oftere enn noe annet bryter ned motstanders forsvar:

  • Bevegelser der laget angriper mange rom samtidig.
  • Tempo i ballen stort nok til at motstanderen ikke rekker å komme i riktige posisjoner.
  • Individuell genialitet.

Zlatan har tidvis bidratt til det siste. Laget som helhet har altfor sjelden bidratt til de to første punktene. Angrepsspillet er statisk og langsomt. Derfor kan lag som Hull, Burnley og Bournemouth reise fra før så fryktede Old Trafford uten baklengsmål.

Mourinho (t.h.) hentet Zlatan til United. Det har vært en suksess.
Ed Sykes, REUTERS/NTB scanpix

Mye handler om lederskap

Så langt fotballfag. Når tre managere med suksess andre steder har slitt med å gjøre Manchester United til noe i nærheten av det de var under Sir Alex Ferguson, må det handle om noe mer enn sideforskyvning og press på ballfører.

Det må handle om lederskap.

Fergusons suksess er for ofte og for enkelt blitt forklart med hans evner til å skremme spillere med verbale «hårfønere».

Spør du spillerne som spilte under ham, er forklaringene noe helt annet. De elsket hans ukuelige energi. De beundret ham for at han var først på jobb og sist til å dra derfra. Det de mest av alt elsket, var likevel hans omsorg for dem. I garderoben kunne han være hensynsløs.

Utenfor de fire veggene beskyttet han dem til det siste.

Ble han for selvgod?

Akkurat slik var José Mourinho også.

Var? Ja, før han ble en litt for angstbitersk og litt for selvgod manager.

United har brukt mye penger på å hente Paul Pogba (i midten) og Zlatan Ibrahimovic. Men de lykkes ikke maks.
Jason Cairnduff, REUTERS/NTB scanpix

Skal vi tro mange av dem som har spilt for ham, var det hans evne til alltid selv å ta de verste støytene når det blåste, de trakk frem som suksessfaktor nummer én. Var det en konflikt under oppseiling, kunne en nærmest stille klokken og vente på portugiserens neste utspill som flyttet fokuset over til ham selv.

José Mourinho var lynavlederen og vindseilet for spillerne sine. Det er han ikke nå.

Nå er han blitt en manager som altfor ofte etterlater seg inntrykket av at det er han som vinner kampene, mens de idiotiske spillerne hans taper dem. Kanskje ligger mye av grunnen til at han nå har tatt et halvt poeng mindre i snitt på sine 140 siste kamper enn på sine 140 første i Premier League?

Hudflettingen av Luke Shaw

Luke Shaw er det ferskeste eksempelet. Den engelske landslagsbacken har måttet tåle å høre sin sjef hudflette ham på pressekonferanser. Kanskje er det fortjent. Kanskje er det hva han trenger. Problemet er at Luke Shaw ikke er alene om å oppleve dette fra Mourinho.

Et enda større problem er at Shaw har venner og allierte i spillergruppen som garantert ikke liker å se ham oppleve dette. Når Shaw endelig fikk sjansen mot Everton tirsdag, var det han som skaffet straffespark og et tiltrengt poeng.

Manchester United-manager José Mourinho (t.h.) har brukt de siste pressekonferansene til å snakke ned prestasjonene til Luke Shaw (t.v.)
PHIL NOBLE, REUTERS/NTB scanpix

Da vanket det vel ros fra sjefen?

Nei da! Mourinho fortalte at backen spilte med sin egen kropp, men portugiserens hjerne! Igjen – det var manageren som ryddet opp skitten etter spillerne på banen.

Kan koste United dyrt

Alle som har vært i en fotballgarderobe, har erfart at den største garantien for suksess er å skape følelsen at alle er én enhet som kjemper mot resten av verden. I Manchester Uniteds garderobe sitter det nå trolig ganske mange som føler at det er dem mot sjefen, og sjefen mot dem.

Det kan koste dyrt. I Premier League har man til enhver tid 19 ytre fiender i form av andre lag.

Da kan det være greit å dra i samme enden av tauet internt.