Flere norske fotballklubber har den siste tiden signert Fifa-spillere til egne e-sportslag. Nå er det kjent at spillerne får spille i en egen norsk e-fotball-serie opprettet av Norsk Toppfotball. Der er 18 lag påmeldt.

Det bekrefter administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland. Serien vil sendes på Dplay, Discoverys strømmetjeneste, og Eurosport.

– Vi er svært glade for å få med oss Discovery på laget når vi lanserer E-serien. E-sport er i en rivende utvikling. Toppklubbene etablerer lag, og vi er selvsagt stolte av å kunne gi e-spillerne muligheter til å være med å utvikle deres «eliteserie», sier administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland.

Leif Øverland og Norsk Toppfotball står bak satsingen.
Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Starter i april

Ligaen vil være en del av Fifa Global Series Qualifier. Klubbene som deltar vil konkurrere om å bli Norges første seriemester, og få viktige poeng på veien til å delta i Fifa E-world Cup.

Serien starter 9. april med et gruppespill, med fire ulike grupper. Gruppespillet vil vare i syv uker, hvor hver lag spiller tre kamper mot alle lagene. De to beste i hver gruppe går videre til et sluttspill, hvor vinneren til slutt kåres. Første serierunde vil bli spilt i Nydalen i Oslo.

I vinter har Tromsø IL, Ranheim og Brann opprettet sine egne lag og signert spillere, mens Viking og Vålerenga er blitt erfarne med e-sportsutøvere i stallen. Vålerenga har vært samarbeidspartner til e-sportslaget Nordavind siden 2017.

Tirsdag annonserte Odd at de har signert en treårsavtale med Fifa-spilleren Sander Austad Dale. Rosenborg diskuterte mulighetene for å etablere et e-sportslag på årsmøtet i midten av februar, men bestemte seg for å si nei til å være med i vårsesongen.

E-sport er verdens raskest voksende idrett.
MORTEN UGLUM

Spente klubber

Klubbene stiller opp med ressurser både på den fysiske og mentale siden. På Ranheim vil det også bli opprettet et eget e-sportsrom, som vil være åpent for alle. Manager for e-sportslaget, Kent Nergård, er spent på nyvinningen.

– Vi er veldig spente på dette. Vi har tatt en avgjørelse uten å vite helt hva vi hopper inn i, men vi ser jo trendene i resten av Europa. Vi har en god magefølelse på at e-serien er noe som kan vekke interesse blant de unge. Det begynner å bli en ganske stor del av befolkningen som har et forhold til e-sport og dataspill, sier Nergård.

I februar signerte Sondre Voktor og Johan Færaas for Ranheim. Duoen skal utgjøre Ranheims lag i en nyoppstartet nasjonal Fifa-liga.
Espen Bakken

Han har troen på at Johan Færaas og Sondre Voktor skal kunne slå fra seg i serien.

– Vi har en ambisjon om å komme til sluttspillet, så får vi se hvor det går. Men guttene er gode nok til å vinne.

Brann signerte tidligere i vinter regjerende norgesmester og landslagskaptein i Fifa, Anders Rasmussen. De utelukker heller ikke ytterligere signeringer.

– Vi gleder oss til å møte de andre lagene. Først må vi lære oss hva dette er, og hva nivået er, så får vi se litt nærmere på ambisjonene våre, sier kommersiell leder i SK Brann.

Anders Rasmussen (til h.) er på jakt etter en ny klubbkamerat i Brann. Her følger han Andreas Høyden (til v.) og Erland Lie Bjørneberg.
MARITA AAREKOL

Georg Sautoglu signerte i februar for Starts e-sportslag, og ser frem til seriespillet.

– Det er jo opprettet slike serier i mange andre land, og jeg tror det vil skape større interesse for både Eliteserien og 1. divisjon blant unge. Jeg har ambisjoner om å holde på med dette lenge, sier 25-åringen.

Serien vil bli sendt på Discoverys strømmetjeneste Dplay, og noen runder på Eurosport. Administrerende direktør i Discovery Network Norway, Tine Jensen, er fornøyd med å ha fått rettighetene.

– Det inn i vår strategiske satsing digitalt. Vi har som hovedmålsetning å nå det unge publikum, og det E-serien passer godt inn i det. E-sport er noe som vokser i eksepsjonelt tempo global, og vi synes det er spennende område å gå inn i. Det er også naturlig for oss å gå inn i det som en forlengelse av at vi har rettighetene til Eliteserien, vi tror det er to verdener som kan bygge hverandre opp, sier Jensen.

De vil samarbeide med e-sport-selskapet Good Game, som blir turneringsoperatør.

Størst vekst

E-sport er videospill i formalisert form for konkurranse eller prestasjonsøvelse.

Konkurransene kan foregå i forskjellige spill gjennom plattformer som data og spillkonsoll.

Det regnes som den raskest voksende sporten globalt, og har rundt 400 millioner følgere verden over. Her i Norge er det regnet ut at rundt 400.000 personer er engasjert på ulike måter i e-sport.