Brann Stadion: Til hver 16. mai pyntes Brann Stadion litt ekstra. Daglig leder Vibeke Johannesen har videreført en tradisjon fra klubbledere før henne.

– Dette startet lenge før min tid. Det er for å feire 16. mai, som vi gjør, så lever jo blomstene inn i 17. mai, sier Johannesen.

Fargerike blomsterbuketter settes opp på steder som er spesielt betydningsfulle på Stadion.

Som nikk til klubbhistorien og personer som har betydd mye for Brann, går Johannesen blomsterunden.

LEGENDE: Roald «Kniksen» Jensen regnes for å være Brann-historiens beste spiller. Han døde på oldboystrening i 1987, 44 år gammel.
Mads Bøyum

Kniksen-statuen

Den har tre stopp. Først, Kniksen-statuen.

– Kniksen er jo en legende i klubben. Mange forbinder Brann med ham, fra lang tid tilbake, sier Johannesen om Roald «Kniksen» Jensen.

Andre stopp: Sprinteren.

Den gamle steinstatuen av en naken sprinter i startgropen, er nylig flyttet. Etter å ha stått utenfor den gamle langsiden i «alle år», står den nå noen meter unna Kniksen-statuen, grunnet byggingen av ny tribune.

NY PLASSERING: Nå står Sprinteren her, ikke langt fra Kniksen-statuen.
Mads Bøyum

– Sprinteren var jo en møteplass for folk som gikk på Stadion, mange tenker på den når de skal på Stadion. Det hadde vært interessant å vite hvor mange møter som har skjedd der. På sånne dager er det en fin anledning å vise den litt ekstra frem og gjøre litt stas, sier Johannesen.

Sprinteren ble laget av Sofus Madsen og avduket i 1930. De første årene sto statuen inne på Stadion.

«Ideen til Sprinteren skriver seg fra 1924, da Madsen sendte et utkast over den moderne idrett til en skulpturkonkurranse i forbindelse med De olympiske leker i Paris i 1924», heter det i Store Norske Leksikon.

– Brann har sportslige meritter også utenfor fotballbanen, det er det kanskje ikke mange som tenker på lenger. Det er flott å kunne vise til det, sier Johannesen.

TRADISJON: Denne blomsterrunden er en lite kjent 16. mai-tradisjon i Brann. Daglig leder Vibeke Johannesen kaller den «veldig bergensk».
Mads Bøyum

Stifterne

Det tredje Stadion-stedet hvor Johannesen henger opp blomster, er plaketten over Branns åtte stiftere. Det er i år 110 år siden Sportsklubben ble til.

– Hver eneste kamp er det mange som går forbi her, men det er ikke mange som stopper opp. Det hadde vært interessant å spurt på gaten om noen visste hvem som stiftet Brann, sier klubbsjefen.

Christen K. Gran, som døde i 1971, er ekstra fremhevet der klubbstifterne hedres. Gran var formann i klubben i fire (!) perioder, Branns første æresmedlem og initiativtaker til å bygge Brann Stadion.

CHRISTEN GRAN: Branns første æresmedlem ble født i 1888 og levde til 1971.
Mads Bøyum
HEDRES: Branns åtte stiftere har hatt navnene sine på veggen siden langsiden nærmest sentrum sto ferdig.
Mads Bøyum

Et naturlig sted å feste 16. mai-bukett.

– Det er det! Tenk, det er denne gjengen som har stiftet den fantastiske klubben som har engasjert i 110 år, gjennom opp- og nedturer. Jeg synes vi skal stoppe opp og nikke til dem i morgen, sier Johannesen.