Fotballens gule og røde kort er velkjente for de fleste, og også utenfor fotballbanen kan begrepet å pådra seg «gult kort» bety at man får en straff eller advarsel.

Nå kommer imidlertid et tredje alternativ til bruk under fotballkamper. Svensk fotball gjør et eksperiment med å innføre «grønt kort», skriver Aftonbladet.

Til forskjell fra det gule og det røde kortet, som alltid signaliserer en straff, skal det grønne kortet være av positiv betydning.

— Det er en kjempespennende idé. Mange forbinder dommere med avstraffelse, sier den svenske FIFA-dommeren Jonas Eriksson til avisen.

Meningen skal være at dommeren skal kunne premiere god sportslig oppførsel på banen.

— Det grønne kortet kan gjøre at rollen som straffende dommer endres. Det eneste positive dommere gjør, er å gi fordel. Alt annet er frispark, advarsel og beslutninger som ofte gir deg negative konsekvenser, sier Eriksson.

HAR DØMT DE STØRSTE: Jonas Eriksson under åttendedelsfinalen i fjorårets VM mellom Argentina og Sveits. Lionel Messi og Valon Behrami får høre hvor skapet skal stå.
AP Photo/Frank Augstein/NTB scanpix

Det grønne kortet skal først innføres i barne— og ungdomskamper i Sverige, og blir testet første gang på en ungdomsturnering i Södertälje til sommeren.Dersom eksperimentet blir vellykket, tenker man å prøve i resten av vårt naboland.

— I aldersbestemt fotball er dommerne kanskje nye og ikke like trygge i sin kommunikasjon. Det vil være perfekt om det finnes en måte å si «bra!» til spillere som oppfører seg på positiv og riktig måte på banen, sier den rutinerte dommeren.

Det grønne kortet er en del av en større kampanje som det svenske fotballforbundet lanserer for å øke forståelsen for dommernes situasjon. Jonas Eriksson skal være prosjektets ansikt utad.